Uiteenlopende tactische beslissingen gedurende de 24 Uurs Zeilrace

Op vrijdagavond 25 augustus 2006 begonnen vanuit zestien locaties 530 jachten aan de jaarlijkse Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. De tactische beslissingen bleken nogal uiteenlopend en varieerden van zo snel mogelijk het Wad op tot de hele nacht op het Markermeer mijlen maken. Wegens de onstabiele condities durfde niet iedereen de gok aan om van het stroomvoordeel op zee te profiteren. Als de wind daar helemaal wegvalt, bestaat het risico van te lang dobberen en dus stroom tegen na kentering van het tij. De meeste teams (80) vertrokken zoals gewoonlijk vanuit Muiden, maar ook Volendam (55) en Medemblik (61) bleken favoriet. De ABN AMRO met schipper Martijn Snip is hard op weg om wederom de meeste mijlen af te leggen. Op zaterdagochtend rond 8.30 uur wees hun teller al boven de honderd mijl aan.

De wind bleek boven verwachting. Die kwam tot middennacht uit het noordwesten, kracht drie tot vier. Gaandeweg de nacht draaide die naar het westen en pas tegen de ochtend kregen de deelnemers met flauwte te maken. Klaas Parrel van de Wakmaku meldde vanaf het Wad dat hij enkel nog op de stroom vooruit kwam. Op datzelfde moment lieten Niek Hoek van de lemsteraak het Vliegend Hart en Richard van den Berg van de Magic uit het noordelijk IJsselmeer weten dat daar circa zeven knopen wind uit het westen stond.

Koen van Esch startte met zijn Mini Transat (ORC 2) vanuit Volendam. Van Esch vooraf: "We hebben overwogen om in Den Helder te vertrekken, maar we vonden het te riskant. Het weer is te onstabiel." Sieger Postuma van de Yacht Vision (IMS 1- winnaar in 2005) dacht daar anders over: "Wij starten vanuit Stavoren en gaan dan zo snel mogelijk het Wad op." Dat deden ze ook en voeren dertien uur achtereenvolgend op stromend water. Roy Heiner bleef daarentegen de hele nacht met de Delta Lloyd op het Markermeer en wachtte de winddraaiing naar het westen af. Tegen de ochtend hadden hij en zijn team rond de negentig mijl afgelegd. De ABN AMRO, eveneens een MaxFun 35, zat op dat moment boven de honderd mijl en is daarmee hard op weg om net als in 2005 de meeste mijlen op te slokken.

De deelnemers aan deze 42ste editie van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace kampen nu met lichtweer. De meeste schepen zijn inmiddels op het IJsselmeer. De bemanningen puzzelen volop om in de laatste uren nog zoveel mogelijk mijlen te maken en vanavond op tijd te finishen in Medemblik. Daarna wacht hen een welverdiend drankje op de kade.

Foto: Marloes van der Haagen
Meer informatie: 24 Uurs Zeilrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: