Breskens Sailing Weekend 2006 - uit de kuip

Dag 1
Er staat een 18 knoopjes wind en er hangt een wel erg vieze wolk boven de Westerschelde. Later zou de wind iets gaan afnemen en die vieze wolk zou plaats maken voor een zalig zonnetje. 26 boten in onze klasse en ik zie boten die normaal een paar klasses lager zitten zoals een X-35 en een 34.7 die samen met ons de start delen.
We krijgen een voordewinds startje en moeten rond de Hoofdplaat knallen die naast Breskens ligt.

Mafia-zeehonden gezien
Onderweg hebben we zo van die luie zeehondjes gezien die volgens onze voordekker (Wessel) naar’t schijnt, gemarineerd best wel lekker zijn. Kristof weet ons te zeggen dat die familie die daar op de zandbank ligt te zonnen, vroeger in het dolfinarium van de zoo te Antwerpen woonde. Die zeehonden daar waren de "mafia-zeehonden" onder de zeehondjes en iedereen moest zijne verse vis afgeven en beschermvis betalen. Naar het schijnt terroriseren ze nu de Schelde monding en beheren de haven van Antwerpen. We hebben geen verse vis bij dus schenken we ze maar een verse Mars.

Roark wint eerste Race
Bon, terug naar de serieuze dingen, voor de wind kunnen we goed mee, maar vanaf dat het aan de wind wordt neemt Moana de leiding over om ze niet meer af te geven. Roark eindigt op een paar minuutjes van Moana wat hen de overwinning van deze race oplevert, de Allard wordt derde, gevolgd door Oxygen.

2de race, een klein wedstrijdje van 5nm. Weer een voordewindse start, terug dat zelfde gat in, een boei gaan halen en dan terug naar boven om te finishen voor Breskens. Roark en Swiss life starten een ietsie pitsie te vroeg en moeten terug draaien om te herstarten. De Allard komt als eerste aan de benedenwindse ton en halfweg het aandewindse stuk moeten we onze plek afgeven aan Moana. Oxygen komt mooi terug en pakt ons bijna op de finishlijn.

Dag 2 - weinig wind en klein oogjes
Op de steiger lopen mensen met hele kleine oogjes, eigenlijk kan je aan de oogjes schatten hoe laat het de dag ervoor ongeveer is geweest. De vlaggen aan de masten hangen allemaal vrij stil, veel zin om te bewegen is er niet. Vandaag staan er 3 windward-leeward wedstrijdjes op het programma maar door een tekort aan wind krijgen we er maar 2 afgewerkt. De eerste heeft met veel moeite een voordewinds stuk want we halen met de genakker maar net de finishlijn. Bij de laatste bootjes moet de spi er zelfs af en moeten ze dit stuk op genua afwerken. Meer dan 8 knoopjes wind zijn we hier vandaag niet tegen gekomen.

X-35 domineert de First 34.7 en Grand Soleil 37
Het was interessant om eindelijk de X-35 (in dit geval dan de Krefima-Arenda alias Liesl) te zien opnemen tegen een (of 2) 34.7’s. In de 2 wedstrijdjes van gisteren was het duidelijk waarom de X-35 in een klasse hoger vaart en zij haar duurdere prijs toch wel waard is. De Aquaholic, een 34.7 van Bernard Wilmet en Philippe Bergmans kwam er helemaal niet aan te pas en is duidelijk de tragere boot van de twee. Ook de Swiss Life (GS 37) was met dit lichte weer niet vooruit te branden. Of dit net nog zo is als het boven de 25kn waait konden we helaas niet ondervinden dit weekend. Het viel me tevens op dat de andere 34.7, de Wemeldinges (Rinus de Jonge) gestuurd door Bert Leduc harder en hoger liep dan de Aquaholic? Misschien hadden de "Aquaholics" vandaag ook van die kleine oogjes?
Voor avond eten werd er ons een BBQ voorgeschoteld die begeleid werd door de nodige ambiance muziek van eigen bodem.

Dag 3 - den drank doet veel kapot
Wederom kon je de mensen die het laatst (lees: vroegst) zijn gaan slapen er zo uithalen aan de hand van de grote van hun ogen en het aantal koppen koffie die door hen die ochtend geconsumeerd werden. 2 windward-leeward baantjes met 2 lussen en dan 1 windward-leeward baantje met 1 lus en finish voor ‘Bresjens’ (volgens de echte locals moet ik het zo schrijven?).

Iets meer wind dan gisteren, we lazen gemiddelden van 17-18kn die even afnam tijdens het 2de wedstrijdje om dan terug te komen vlak voor de 3de race. Ik heb het altijd gezegd en ik zeg het nog eens: "Zeilen is goed voor de lijn!". En aan boord van de Krefima-Arenda (Liesl) is er iemand die mij daar geen ongelijk in kan geven. Al wat hij de dag ervoor en zelfs diezelfde morgen gegeten heeft is er terug uit gekomen (via de weg waardoor het ook naar binnen is gekomen, éh!). Een betere manier om af te vallen is er volgens mij niet…

Top 3 uitslagen:

First 31.7
1.PRIME TIME van Bart de Hartogh
2.BLAUWE KNOOP van Hermans
3.GARCE van van den Bossche

Klasse 3 ORC-Club Triple number
1.GENERAL TAPIOCA van Pilate (½ Ton Berret modified)
2.CAPELLA van Frans Maas (One Off)
3.WAVERIDER van Julian Pilate (½ Ton)

Klasse 2 ORC-Club Triple number
1.TWEE GEZUSTERS van Zuiderbaan (OOD 34)
2.PRIME TIME van den Hartigh (First 31.7)
3.LUCKY DUCK van Vincent Willemart (JPK 960)

Klasse 1 ORC-Club Triple number
1.OXYGEN van Axel de Cock (IMX 40)
2.ALLARD van Floridor (Sydney 39)
3.MOANA van Goubau (First 47.7)

Meer informatie: Breskens Sailing Weekend

Foto © Mark Meulemans

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: