Peter Laureyssens neemt de leiding in de zeilrace naar de Azoren

Peter Laureyssens is er in geslaagd om na 3 etmalen de leiding te nemen. De voorzichtigheid die hij bij de drukke start aanhield is duidelijk helemaal weg: zijn nieuwe boot vaart op zijn topvermogen.

Vorige zondag startte de vloot van 70 deelnemers aan de Les Sables d’Olonne naar Faial, (Azoren) race. Het weer was die dag dramatisch omgeslagen: vlagen, windstoten en dichte regenbuien. De start zelf verliep in een dicht grijs gordijn, zodat de helft van de deelnemers onzichtbaar werd voor de anderen.

"Ik zal eerst een beetje onder de rhumb line blijven," besliste Peter Laureyssens nadat hij die ochtend vroeg met zijn meteorologen had overlegd. Dat is de virtuele kortste lijn tussen start en finish. Ter hoogte van het Iberische schiereiland zou Peter weer terug naar die rechte lijn komen, in het vooruitzicht van op de rand van de hogedrukzone te surfen die zich noordwaarts verplaatst. En, typisch, dat is precies wat Laureyssens nu doet.

De Ecover 650 vaart onder volle tuigage bij windkracht 4 tot 5 uit het noorden tot het noordoosten. Een dragende wind, dus dat betekent dat de grote spinnaker (bolle voorzeil) van 100 m² zijn turbo-effect laat voelen. Vanmorgen liep Peter dan ook 13 knopen.

De enige die zijn snelheid evenaart is de grote concurrent Adrien Hardy op Brossard. Deze heeft een radicaal zuidelijke koers gekozen ‘amper’ honderd zeemijl van de Spaanse kust verwijderd is. De vraag is zeer of Hardy, dichter onder de Iberische kust, niet sneller geconfronteerd gaat worden met een afzwakkende wind. De Ecover 650 wordt op de voet gevolgd door de huidige nummer twee van de rangschikking, de Sloveen Andraz Mihelin op Adria Mobil Too. Die komt 2 knopen bootsnelheid te kort in vergelijing met Peter.

Laureyssens profiteert op dit moment van zijn doorzettingsvermogen, zijn taktisch inzicht en een boot + uitrusting die in topconditie zijn. De weersvoorspelling is gunstig: de Ecover 650 zal nu in een quasi rechte lijn naar de finish op het eiland Faial kunnen aansturen. De wind zou niet onder de 20 knopen (5 Bft) komen. Dat betekent wel: heel weinig slaap, onregelmatig en snel eten.
De uitputtingsslag is begonnen.

De Les Sables D'Olonne - Azoren race is te volgen op: www.lessables-lesacores.com en natuurlijk via het ClubRacer forum

foto: Mark Meulemans / Vision Art

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: