Breskens Sailing Weekend 2006 - BRYC Centennial Cup

Breskens Fun Weekend !

Wat hebben we ervan genoten! Drie volle dagen zeilen in de meest afwisselende omstandigheden, van le calme plat zoals de Fransen dat zeggen, tot en met een lekkere bries in een zonovergoten Westerscheldemonding. Het vijfde wedstrijdweekend van ons Care Plus Half Tonnerkampioenschap zit er op, en het smaakt echt naar méér.

Onder auspiciën van de feestvierende Brussels Royal YC (deze dame bestaat nu 100 jaar) kregen de halftonners vanaf vrijdag al de eerste wedstrijden voorgeschoteld van hun 3de Belgian Open ½ Ton Championship, zoals we dat in 2004 voor het eerst deden. En gezien onze eeuwelinge doopten we de wedstrijden in één keer om tot de BRYC Centennial Cup. Het kind moet nu éénmaal een naam hebben. Onze feestvierende dame had zelfs een speciale prijs uitgeloofd voor de jongste bemanning in IRC 5-6, en was dat niet op het lijf van de WAVERIDER geschreven? Ondanks aandringen dat we ons op HALF MOON (gemiddelde leeftijd diep in de 30) toch ‘net 20’ voelden, het heeft niet mogen baten: de jongeren op de WAVERIDER verdienen alle steun, en die zullen ze kunnen gebruiken nu ze de volgende Half Ton Cup in Ierland al op de agenda gezet hebben…

Maar terug naar de wedstrijden nu. De halftonners zijn met z’n achten naar Breskens afgezakt: ENVOL kan er om professionele redenen niet bij zijn, en HALF MOON blijft vrijdag in z’n box liggen: niet iedereen heeft na zo’n maand juli nog verlof over… De Finse BLUES daarentegen geeft wel present, de bemanning is net op tijd uit Helsinki aangekomen om de eerste start te halen. Toch ongelofelijk dat deze gasten met ons mee komen zeilen, al is het maar voor de lol en de leute. Ook de HARLEQUIN ligt -inclusief haar ‘aparte’ rompdecoratie- klaar aan de startlijn om zich met haar continentale zusjes te meten.

Op vrijdag trakteerde het wedstrijdcomité eerst een rondje plaat, gevolgd door een kort tochtje heen en weer in het nauwe vaarwatertje onder de Hoofdplaat (welke kiel heeft daar de zandbodem niet geraakt?) als opwarmertje, want het was buiten best fris. GENERAL TAPIOCA laat zien dat er voorlopig nog geen einde komt aan haar heerschappij, WAVERIDER volgt op haar hielen, SKIPPY’S TON iets verder, de rest wordt op meerdere minuten gezeild. In de tweede race strandt de FANTASY op 22 seconden van de eerste plek (u raadt al wie won); de bemanning op de RED CLOUD merkt dat de nieuwe kiel er stevig op staat, maar moet zich noodgedwongen met de motor van het zand trekken.

Zo leuk de wind op vrijdag door het mastenbos blies, zo erg liet ze het zaterdag afweten… Met z’n allen trekken we buitengaats, naar de Sluissche Hompels, voor enkele uurtjes ronddobberen. Wedstrijdleider Roy Van Aller weet er ondanks de enkele knoopjes wind en gigantische tijstroom toch nog twee manches uit te persen. Puik werk. Rond half één mogen we, mét wat wind die speciaal voor onze startgroep uit het niets opdook, uiteindelijk richting bovenboei, waar HALF MOON de tegenstanders verbaast door als eerste rond de bovenboei te gaan, iets wat normaal een specialiteit van GENERAL TAPIOCA is. Voor de rest lijkt het een eentonig verhaal, waarin hoofdrolspeler GENERAL TAPIOCA de halftonnervloot rond de boeien leidt, en mede-acteurs SKIPPY’S TON en HALF MOON het nakijken geeft. Daarna in race 4 glijden FANTASY (weer hersteld na de zware averij opgelopen tijdens het feest vrijdagavond) en de Finnen (zie commentaar bij FANTASY - geldt hier ook) met hun lichtweer-monster BLUES beduidend sneller, maar niet snel genoeg om de GENERAL TAPIOCA te verontrusten.

Toch leuk om de vloot steeds erg compact bij elkaar te zien zeilen. Het niveau van de verschillende teams is er met rasse schreden op vooruit gegaan de laatste jaren, en het doet denken (volgens zij die het meegemaakt hebben) aan de IOR-tijd van weleer waarin er gestreden en gebikkeld werd om elke meter. Dat het ook voor GENERAL TAPIOCA af en toe nipt wordt, werd zondag bewezen: in race 5 finisht ze wel voor de WAVERIDER, maar niet genoeg om de jonge kerels van de berekende overwinning te houden. Een herboren RED CLOUD pakt de derde plaats. In race 6 en 7 blijft GENERAL TAPIOCA heer en meester, maar niet meer met de dominantie van weleer: in race 7 finishen de eerste 6 halftonners binnen de twee minuten. En dat is lang anders geweest.

Hoeven we nog te zeggen dat de rode boot van Philippe Pilate ook het eindklassement won bij de halftonners, evenals het eindklassement in de ORC 3-groep (vijf ‘paaltjes’ en 2 tweede plaatsen)? Wie nu nog durft te beweren dat een halftonner ‘passé’ is, die … ja, zijn die er nu nog?

Eindklassement BRYC Centennial Cup:

1.GENERAL TAPIOCA 1-1-1-1-2-1-1
2.WAVERIDER 2-3-4-4-1-3-3
3.SKIPPY’S TON 3-4-2-6-5-2-2
4.FANTASY 4-2-7-2-6-6-5
5.HALF MOON DNS-DNS-3-5-4-4-4
6.BLUES 7-6-6-3-8-6-6
7.HARLEQUIN 5-5-5-8-7-7-7
8.RED CLOUD 6-RAF-8-7-3-5-DNF
9.ENVOL (was er in onze gedachten wel bij…)

Het volgende evenement op de kalender is de 1/2 Ton Home Races in Nieuwpoort op 16 en 17 september, waar Raymarine ons in de watten gaat leggen. Daarna is het wachten tot 7 oktober voor de Antwerp Race, waarna ons seizoen er op zit.

Insiders info, commentaar en foto's via het ClubRacer forum

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: