Qingdao International Regatta - dag 8

Op voorlaatste wedstrijddag behoudt Nederlands Ynglingteam koppositie

Op de voorlaatste dag van deze pre olympische wedstrijdserie in Qingdao kregen de topzeilers en topsurfers te maken met veel wind. De Nederlandse Ynglingzeilsters behielden met een 6e en 7e finishplaats de koppositie van het tussenklassement. Windsurfer Casper Bouman kon prima omgaan met dit weertype en won de eerste race van vandaag. In de tweede race zorgde Joeri van Dijk voor een keurige derde plaats. Beide windsurfers zitten niet bij de top tien en komen niet in actie voor de Medalrace. Voor de Laserzeilers was het vandaag een rustdag. Steven Le Fevre staat derde in het klassement en zowel de Nederlandse Ynglingzeilsters als de jonge zeiler uit Santpoort-Zuid gaan zich opmaken voor de finale race van morgen, de zogenaamde ‘Medalrace’.

"`It’s never like this!`, is een gevleugelde uitspraak als op een groot zeilevenement de omstandigheden anders zijn dan de ‘locals’ vooraf aangaven", zo vertelt Jaap Zielhuis. "Bijna nooit komt die voorspelling uit. Ook niet in het ‘altijd’ windstille Qingdao. Vandaag werden de zeilers aangenaam verrast op een stevige wind met mooie grote golven. De zwaardere zeilers konden hun hart ophalen bij 15 tot 22 knopen. (4 à 5 bft). Ietwat onwennig gingen de meeste Yngling teams over de baan en dat leidde tot spectaculaire acties bij de boeien en finish, waarbij sommige boten uit het roer liepen. Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin hielden hun boot netjes overeind, maar moesten naar eigen zeggen ook weer `wennen aan een beetje wind`. Met een 6e en 7e finishplaats moesten ze iets toegeven op de naaste concurrenten. De NED 1 behoudt de leiding in het klassement met vijf punten voorsprong op de Engelse nummer 2. Morgen vindt de `allesbeslissende Gold medal race’ plaats, vlak voor de Olympische haven. De pier van de haven is tevens een tribune, waar veel toeschouwers de wedstrijden zullen volgen.

De twee Nederlandse windsurfers hadden het in de wind prima naar hun zin. Casper Bouman sleepte in de eerste race van de dag heel overtuigend de overwinning binnen. De vooruitgang met licht weer gaat blijkbaar niet ten koste van de snelheid bij meer wind! De tweede race lag Casper weer voorin maar verloor enige plaatsen toen hij zich vergiste in de te varen baan. Hij finishte als zevende. Ook Joeri van Dijk liep tegen een ongelukje op door een te vroege start in de eerste race. In de tweede race finishte hij op een mooie derde plaats, maar dit was niet voldoende om een plaats in de `medalrace` af te dwingen. Beide surfers gebruiken de resterende tijd in China om te trainen voor het WK RS;X dat eind volgende maand in Italië wordt gesurft.

De Laserklasse had vandaag een rustdag. Morgen neemt Steven Le Fevre wel deel aan de Medal race. Hij staat derde in het klassement.

Qingdao International Regatta

Meer insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: