Europees Kampioenschap Fireball zeilen 2006

Het Europees Kampioenschap voor de snelle tweemans zwaardboot Fireball vond dit jaar plaats aan de Frans Bretoense kust aan de surrealistisch aandoende Cote Armor.
In de roze granieten rotsen van de kustlijn kon je de wonderlijkste vormen ontdekken. Stroming was erg grillig, helemaal niet op en af zoals we aan onze Noordzeekust gewend zijn. De eilanden voor de kust en de vorm van de baai brachten voordeel aan hen die de stroming wisten te lezen en frustratie voor de minder ervaren teams.

De Association Sportive Nautique de Perros Guirec was de gastheer voor de wedstrijd die begon op 26 augustus en eindigde op 1 september. Het team van de Perros Guirec zeilvereniging heeft op land met een erg grote inzet gezorgd voor een perfecte organisatie. Op het water was er kritiek hoorbaar over de orientatie van de wedstrijdbaan en over de manier waarop het startcomitée al eens nonchalant éven de startvlag losliet, een kleine minuut voor het 5-minutensein wat enkele teams de chrono deed indrukken met een vroegstart én OCS én black flag voor een onfortuinlijk Belgisch team, de schrijver en zijn stuurman, als gevolg. Nu goed, je moet ook wat aftrekmanches voorzien…

De titel ging dit jaar naar Andy Smith en Johnny Mildred, UK, die verdienstelijk wonnen tegen 97 andere teams uit 10 verschillende Europese Fireball landen en één team uit Canada. Tweede werd Tomas Musil en Pavel Winkler uit Tsjechië en derde opnieuw een Brits team: Dave Wade en Antony York.

Op de voorbereidingsdag vangt zo’n grote wedstrijd naar gewoonte aan met de meting: mast, giek, spiboom, midzwaard, roer en romp worden gemeten en gewogen. Zeilen worden gecontroleerd op officiële stempels. Zit alles binnen de strenge specificaties van de eenheidsklasse fireball en heb je bewezen voldoende verzekerd te zijn dan wordt je toegelaten tot de wedstrijd. Voor ons was het even stressen want we dienden te wachten op een nieuwe mast die werd meegebracht door de Engelse Fireball leverancier. Die nieuwe mast bleek bij aankomst zaterdagnamiddag niet zo soepel in het mastgat te passen. Vooruitziend op dit soort zorgen hadden we onze geplooide oude mast meegebracht. Daarvan is vervolgens het lummelbeslag en de voorstag overgebouwd. Zondag morgen rond 11.00 stond de nieuwe mast mooi op de romp met de juiste voorbuiging. Net op tijd voor de start om 1 uur.

De eerste twee dagen was er een kleine 3 Bf wat ons twee mooie plaatsen en een tussentijdse 38 ste plaats overall opleverde. De derde dag was een rustdag, die niet heeft belet dat mijn stuurman weer het water opging met andere bemanning terwijl ik van een schitterende wandeling genoot van Perros Guirec naar Ploumanach. Maar dan minderde de wind op de vierde en vijfde dag wat ons 10 plaatsen deed terugvallen in het eindklassement tot de vierde plaats tussen de vijf deelnemende Belgische teams. Finaal dus: Kristof en Erik op de 43ste plaats, Koenraad en Dominique 44, Bart en Francis 45, wij, Wim en Wilfried dus 48 en David en Rik op 89. Het lijkt wel of we op elkaar lagen te wachten aan de finishlijn om netjes in formatie te eindigen. Wel, niks is minder waar, er is echt wel gevochten voor die plaatsen.

Fireball International en de organiserende zeilclub hebben opnieuw een event georganiseerd met aandacht voor het sociale aspect en de begeleidende families. Een dagelijkse start om 1.00 hr p.m. en een rustdag in the midden maakt inderdaad dat de meegereisde families voldoende tijd kunnen delen met hun zeilers.

Volgende internationale races:
2007, midden augustus: World Championship Fireball in Zwitserland, St. Moritz.
2008: begin juli: Europees Kampioenschap Fireball aan de Belgische kust te Nieuwpoort!
Vooral dit laatste event is dé buitenkans voor alle Fireball zeilers in de Benelux: sluit je aan bij de overkoepelende vereniging Belfiras en geniet mee van de georganiseerde trainingen!

www.perros-guirec.com
www.fireball-international.com voor de volledige uitslag van het Europees kampioenschap 2006
www.belfiras.be voor alle info, boten te koop, e.d. over Fireball in de Benelux.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: