Wereldkampioenschap 470 zeilen dames en heren

Mogelijke podiumplaatsen voor Nederland bij zowel de dames als de heren bij WK 470 zeilen

Op maandag 11 september zijn er in het Chinese Rizhao wederom twee races gevaren bij een stabiele aanlandige wind (4 - 6 knopen). Marcelien de Koning en Lobke Berkhout konden de eerste positie in het tussenklassement niet vasthouden en zijn gezakt naar een tweede plaats. De broers Sven en Kalle Coster zijn gestegen van een vijfde positie naar een derde positie in het tussenklassement.

470-dames: "eenvoudig, maar o zo moeilijk"
"Meestal is het zeilen op stroom best enerverend. Vooral rond het draaien van de stroom is er dan veel te beleven. Maar met de wind van vandaag en de stroom die de hele dag uit dezelfde richting stond was er geen andere optie dan rechtsaf naar het strand waar de tegenstroom het minste was", zo meldt bondscoach Jaap Zielhuis. Bijna alle zeilsters kozen de rechterkant van de startlijn. Vlak na de start ging iedereen zo snel mogelijk overstag naar de favoriete rechterkant. Al dat gedrang op de startlijn en vrije wind zoeken in het kruisrak was nou juist het moeilijke van vandaag. Lobke omschreef het kernachtig: "Het was vandaag eenvoudig, maar o zo moeilijk!" De Nederlandse dames kwamen twee keer niet goed weg bij de start. In de eerste race maakten Marcelien en Lobke in de drukte bij de start een bakboord/stuurboord overtreding ten opzichte van een Frans team. Omdat Marcelien en Lobke beseften dat ze dit protest niet zouden winnen, trokken ze zich terug uit deze race. In de uitslagen is dit terug te vinden als RAF(Retired after finish). In de tweede race kwamen ze weer niet goed weg en eindigden op een 23e plaats. Hiermee zakken ze naar een tweede plaats in het klassement. Maar er is nog veel mogelijk omdat de verschillen klein zijn en er morgen twee races op het programma staan. Op woensdag 13 september wordt de zog. Medalrace gevaren voor de top tien van het klassement. Deze laatste race is geen aftrekrace en de punten tellen dubbel.

470-heren: "plan your work and work your plan"
De verschillen zijn nóg kleiner in het mannenveld! De broers Coster stegen naar de derde plaats in het klassement. Hiermee staan ze slechts 9 punten van de Australische leiders Wilmot/Page maar ook bijvoorbeeld maar 1 punt op de nummer 6 in het klassement. Enthousiast is bondscoach Jaap Zielhuis over de eerste race vandaag: "Het was écht een hele mooie." Coach (en vader) Dick Coster had met Sven en Kalle nauwkeurig de stroomsituatie doorgenomen en het was een kwestie van "plan your work and work your plan". Een goede start zorgde voor een vierde plaats bij de eerste boei en een derde finishplek. In de tweede race kwamen de mannen iets minder goed uit de startblokken. Dat resulteerde direct in een 22e plaats bij de eerste boei, waarna ze nog terugkwamen tot een 14e plaats (hun aftrekwedstrijd).

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: