De Ecover 650 finisht tweede in de Chrono 650

Twee minuutjes te kort

Net zoals er tijdritten zitten in de Tour de France, heeft de 650 klasse haar tijdwedstrijd: de Chrono 650. Deze werd dit weekend gevaren.
Vertrek en aankomst in het Bretoense Lorient, en tegen de klok een rondje omheen het eiland Groix maken. Peter Laureyssens miste twee minuten om die andere favoriet Yves le Blevec te kloppen maar deelt toch het plezier van het absolute tijdrecord te hebben gebroken.

Het gaat er beduidend anders aan toe dan bij een reguliere zeilwedstrijd. De twee en twintig zeilers kiezen hun starttijd in functie van hun eigen windprognoses. Dat ze daarbij rekening houden met het getij spreekt voor zich. Vertrekken terwijl de ebstoom de baai van Lorient uitstroomt en terugkeren als de vloed hen weer naar binnen zal duwen is evident. Iedere zeiler kan drie pogingen doen over evenveel dagen. Maar de meteo had al voorspeld dat het zich allemaal vorige vrijdag zou moeten afspelen: een dag met 20 knopen wind. Zaterdag en vooral zondag zou die wind afnemen tot helemaal wegvallen.

De Ecover 650 startte op de 8ste september met vol zeil en grote geestdrift, netjes twee uur voor laagwater. Laureyssens haalde het extreme uit zijn boot en ronde het eiland zoals het hoort: zonder technische steken te laten vallen. Peter klokte af op 2 uur 54 minuten.

Het is toch Yves Le Blevec die zich met zijn nieuwe transat 650 prototype liet gelden door nog twee minuten van deze recordtijd af te zeilen en dus de eerste plaats in te nemen. Le Blevec is een full professional oceaanzeiler die zijn Volvo Ocean Race campagne heeft beëindigd en nu voor de tweede keer volop gaat voor de Transat 650 in 2007.

Voor Peter Laureyssens nog een professional meer om mee rekening te houden.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: