Michel Kleinjans zeilt Route du Rhum kwalificatie

Woensdag 13 september is de Roaring Fourty vanuit Zeebrugge vertrokken voor een non stop kwalificatietocht van 1000 zeemijlen. Dit is verplicht voor de deelnemers aan de Route du Rhum die op 29 oktober vanuit het Franse Saint-Malo start. Boot en de Antwerpse schipper Michel Kleinjans leggen dit parcours af of het een wedstrijd zou zijn.

Aanvankelijk wou Michel Kleinjans de tocht zo laten verlopen dat hij het begin van het Route du Rhum parcours al eens zou gevaren hebben. Wat heet, want de weersomstandigheden die er eind oktober zullen zijn, beslissen over de te volgen route. Herinner u het slagveld bij de voorgaande edities als gevolg van een reeks depressies die vanuit het midden van de Atlantiek naar de Golf van Biskaje denderden.
Bovendien was een solotocht doorheen de engte Dover-Calais en de rest van het druk bevaren Kanaal geen prettig vooruitzicht. Temeer omdat de weersomstandigheden in het noorden gunstiger uitvielen voor de boot en onze schipper. Ze houden van het aan-de-windse werk. De bestemming is dus de Orkney eilanden ten noorden van Schotland.

Er staat momenteel een flukse 4 bft uit het noorden, die zal dit weekend echter afzwakken tot 1 bft uit variabele richtingen.

Het wordt meteen ook een balans van de technische uitrusting van de Roaring Fourty. Ondanks de overwinning in de Shetland Round Britain and Ireland race, bleek toch dat er nog wat aan de boot moest gesleuteld worden. Vooral de communicatieapparatuur en elektronica dienen op punt te worden gesteld.

Toch zal de Roaring Fourty aan de hand van een satellietsignaal worden gevolgd. Dit elektronisch samengestelde logboek levert het bewijs dat Kleinjans zijn 1000 mijl non-stop en solo heeft afgelegd. Dat moet bovendien in wedstrijd’modus’ gebeuren. Wat zoveel betekent als zonder assistentie of gebruik van externe hulpmiddelen. Zo mag de motor alleen gebruikt worden om de pompen van de waterballasttanks te laten draaien. Die ballast in onontbeerlijk voor de stabiliteit van de boot bij veel wind. Uiteraard wil Kleinjans de tocht in een zo kort mogelijke tijd afleggen.

De Roaring Fourty wordt op maandagavond terug in Zeebrugge verwacht.

De website www.michelkleinjans.be werd grondig hernieuwd. Je vindt er Kleinjans’ indrukwekkende palmares op plus verslagen en interviews. In de toekomst kan je hier ook de ‘real time’ prestaties van Michel op volgen in de Route du Rhum, wellicht de meest gemediatiseerde zeilrace van Frankrijk en de rest van zeilwereld.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: