Care Plus Half Ton North Sea Series

  • Author: entityone
    Date: wo, 20/09/2006 - 10:11

Jeugd geeft oudjes het nakijken

Vorig weekend zeilden de halftonners in het mediterraanse Nieuwpoort hun tot wat ze uitriepen tot ‘Half Ton Home Series’. Met zomaar eventjes 8 schepen aan de start zorgden ze ervoor dat de kleine IRC 5/6-klasse het grootste deelnemersveld kende. Is het terug tijd voor de kleintjes? Als het van sponsors Care Plus en Radio Holland/Raymarine afhangt, mag deze tendens volgend jaar best voortgezet worden!

Na het superlichte weer eerst in Oostende, dan in Zeebrugge, deels in Breskens, en nu weer in Nieuwpoort bleken nieuwe lichtweerzeilen dit jaar de beste investering te zijn voor een geslaagd ONZK-jaar. De halftonners zorgden dit weekend voor het nodige ‘piment’ in de wedstrijden: zowel op zaterdag als op zondag werden twee korte parcours gezeild, waarbij de meeste halftonners vlotjes de voor hen gestarte middenklassers bijbeenden (of is het ‘bijdobberden’?). Zelfs op grotere 40-voeters werden ze angstvallig in het oog gehouden… Je zal maar veel geld uitgeven aan een nieuwe boot, om voorbijgezeild te worden door een houten Laurie Davidson-ontwerp uit 1978 of een plastic ‘Jouberreke’ van 1980… Nochtans is dat net hetgeen er dit weekend gebeurde.

Op zaterdag stond er geen maat op het jeugdteam van de WAVERIDER: dominant zeilden ze de tegenstand op een hoopje en gaven ondermeer de routiniers op GENERAL TAPIOCA en SKIPPY’S TON het nakijken. Na het superlichte weer eerst in Oostende, dan in Zeebrugge, en ook deels in Breskens, nu ook de lichtweerzeilen aan het werk in Nieuwpoort voor het laatste ONZK-weekend.

Zondag, na het optrekken van de nevel (zowel op het water als in sommige hoofden) zag het er een uur na de start wel slecht uit voor zij die gekozen hadden voor de optie ‘onder de kust blijven’, maar uiteindelijk kregen zij toch het gelijk aan hun kant toen op een mijl of zo van het eerste merkteken de wind wegviel en -draaide. ‘Onder de kust’ was daar niets van aan, en de strijd was meteen gestreden: RED CLOUD als eerste rond de boei, gevolgd door WAVERIDER, BLUES en SKIPPY’S TON, die lange tijd gewonnen spel leek te hebben. Met de stroming mee bouwde de RED CLOUD haar voorsprong nog meer uit, zodat eens te meer bleek dat lokale kennis toch een niet te versmaden voordeel is. De anderen kwamen echt niet meer in het verhaal voor…

Dankzij haar tweede plaats op zondag verstevigde de WAVERIDER haar eerste plek in het halfton-klassement, wat haar tijdens de prijsuitreiking bij de WSKLum niet alleen een staande ovatie opleverde, maar eveneens een prachtig cadeau van Raymarine, die voor alle deelnemende halftonners nog meer gewaardeerde attenties in petto had. Tja, de andere IRC-deelnemers stonden erbij, en konden er alleen maar naar kijken… Een halftonner, da’s niet voor iedereen weggelegd natuurlijk!

Als afsluiter van de ceremonie reikte de Half Ton Class de nieuwe ‘1/2 Ton True Spirit Trophy’ uit aan Tom Florizoone (en eigenlijk ook aan heel zijn team), als dank voor zijn tomeloze, mateloze, belangenloze en toch enorm gewaardeerde inzet waarmee hij de Belgische halftonnervloot het leven o zo aangenaam maakt. De beeldschone trofee mag nu een jaar lang in zijn kantoortje bij Yachting Wave prijken. Bezoek op afspraak.

www.halftonclass-europe.net

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: