ONK Zeezeilen 2006 - middellange baan: Holmatro, Foxy en Checkmate ronden verkeerde bovenboei

ONK Zeezeilen van 22-22-24 september 2006 te IJmuiden

Vrijdagmorgen vroeg vertrekt de Togo vanuit de Seaport Marina te IJmuiden om haar plekje buitengaats te gaan innemen voor het NK Zeezeilen.

Drie races staan deze dag op het programma.De zee is vlak, de hemel stralend blauw, de wind medium. Het spektakel kan beginnen.

De bovenboei voor IMS en X-35 gaat op 1,5 nm en voor de Pion op 1,4 nm. De richting van de wind is 160 graden. Bij het starten zijn het vooral de X-35’s die heel gretig over de startlijn gaan. Een eerste general is om 11.10 uur al een feit.

Ook de IMS 2 moet erin komen en gaan massaal over de lijn bij de eerste start op vrijdag 22 september. Maar om 11.35 is iedereen op weg naar zijn bovenboei en is de eerste race van het NK Zeezeilen begonnen.

Voor het comité is het even zoeken naar de juiste lengte van de baan. Na de eerste race wordt de bovenboei verlegd naar 1,8 en komt Mark 1 er 0,1 nm onder te liggen. Zo komt het dichter bij het de te verwachten race tijd van 80 minuten.

Na drie races zijn de eerste kaarten geschud. Bij IMS 1 blijken Connect, met Gerd Jan Poortman aan boord, Checkmate en Daikin allen een eentje gevaren te hebben.

Bij IMS 2 zijn het Appoint, Lenco en Rosetta die de toon aangeven. Bij de X-35 klasse heeft de X-Connection de eerste race naar zijn hand gezet.

In de X-35 klasse pakt Xhibition de tweede race en de Maas de derde. Yellow Rose ziet bij de tweede race Active 24 over het hoofd. Een aanvaring is het gevolg. Beiden vertrekken naar de wal.

De Pion Balans begint heel goed door tweemaal een tweetje te varen en moet in de derde race Fortune voor laten gaan. Aan het einde van de dag finisht The Itch als laatste en gaat het anker op naar de haven waar het steigerbier al rijkelijk vloeit.

Zaterdag gaat de Togo 5 nm naar buiten. Het is de dag van de middellange afstandrace voor IMS 1, IMS 2 en Pion. De X -35 zullen drie korte races aangeboden krijgen. Voor de middellange baan wordt de bovenboei in de wind op 4 nm gelegd, de benedenboei gaat downwind op 2 nm. Zo wordt de lengte van het rak 6 nm. Het comite maakt berekeningen hoeveel rondes er gevaren moeten worden om op de afgesproken wedstrijdduur van 5 uur te komen.

De IMS 1 en 2 gaan voor 3 rondes en de Pion voor twee.Na de start is het turen naar de wind en bepalen van de positie van de schepen begonnen. Ondertussen moeten de X-35 drie races varen. Hun bovenboei ligt al op 1,4 nm . Zij gaan voor twee rondes.

Tijdens het starten van de X-35 ziet het comite vanaf de boeg van de Togo al eerste spi’s naar beneden komen. Enige onrust maakt zich van hen meester. In tijd kan het absoluut nog niet dat IMS 1 de bovenboei van 4 mijl weg al heeft gerond. Met verrekijker signaleren we de Holmatro, Foxy en Checkmate.

Ondertussen worden de X-en gestart voor hun eerste race op zaterdag. Terwijl zij op hun bovenboei afstuiven zien we gelukkig de genoemde IMS-ers hun spi strijken en weer opkruisen naar hun verre boei.

Tijdens de tweede lap van de X-en gaat de wind om. Het voordewindse rak verandert in een reach rak. De boeien moeten worden verlegd. Ondertussen is er bij startschip een rib die de koerswijziging bij de benedenboei van de middellange baan moet aangeven losgeslagen van het startschip en drijft onbemand van het startschip weg. Een bedreven X gaat erop af en bezorgt de rib weer terug bij de Togo. De tijd is dan verstreken om de koerswijziging door te zetten. De eerste IMS-en hebben de boei al gerond. Door gaan dan maar met de bestaande baan.

Bij de X -en wordt met man en macht gewerkt om de boei op zijn goede plek te krijgen. Bij het weg starten voor de tweede race maakt het comite een schoonheidsfoutje. In plaats van de X gaat even de EV omhoog. Na enig heen en weer gepraat wordt er voor gekozen de wedstrijd af te breken en opnieuw te starten Op dat moment gaat ook de wind weer terug naar zijn oude positie en moet de bovenboei weer naar zijn oude plek. De middellange baan heeft zo weer een netjes kruisrak en wordt de tweede race op zaterdag voor de X-en toch nog een start waar alle X-en keurig verdeeld over de lijn in het startschot vallen om aan hun kruisrak te beginnen.

Op de Togo worden de posities van de leidende IMS ers en Pion bekeken. Rekenmachines komen er aan te pas om te bekijken hoe lang elke klasse over zijn baan zal gaan doen. Tenslotte willen we uitkomen op de afgesproken 5 uur. Na enig gediscusieer wordt besloten om de Pionnen hun baan gewoon af te laten maken, IMS 1 af te korten bij de bovenboei en voor de IMS-2 klasse de Tango te hijsen bij de benedenboei. Zij moeten dan direct na het ronden van de benedenboei naar de Togo en finishen waar eerst de startlijn lag. Enig inzicht in ganzenborden is wel vereist.

Voordat het sein echter gegeven kan worden moeten de X-en wel weggestart zijn voor hun derde race. Gelukkig gaat deze start voorspoedig en kunnen de IMS 2 deelnemers naar de Togo komen om te finishen. Zo geschiedt het dat Rosetta als eerste finisht in een tijd van 4 uur en 57 minuten. De Pionnen in een tijd van 5 uur en 12 minuten over de finishlijn komen en de eerste van IMS 1 na 5 uur en 19 minuten de bovenboei passeert. Ondertussen komen de X-35’s ook naar beneden en wordt er op de Togo twee finishlijnen in de gaten gehouden.

Deze middellange, niet aftrekbare, race wordt bij IMS 1 gewonnen door Daikin, bij IMS 2 door de Appoint en bij de Pionnen wint Schaakmat. Bij de X-en wint de Yellow Rose de eerste race op zaterdag, eist de Maas de tweede race op en wordt Audi winnaar van de derde race. Wederom is er steigerbier op de wal, wordt er driftig met kleine bootjes gevaren.

Op zondag staan er nog twee races op het programma. Het weerbericht is goed. De windline heeft het zelfs over windkracht 4. Bij de eerste race zijn de X-en erg enthousiast om aan hun strijd naar de bovenboei te beginnen. Na twee start pogingen met een general recall komt op de Togo de zwarte vlag uit de mottenballen. De X-en bewijzen echter waaghalzen te zijn. In het startschot vliegen ze mooi verdeeld over de startlijn, maar is het uitdelen van de zwarte vlag straf niet nodig. De wind blijft gemiddeld medium. Bij de tweede start neemt de wind af en wordt de L opgehangen. Helaas gaat bij het laatste downwindse rak de wind er helemaal uit en wordt het een drijfpartij. De Holmatro weet de meeste snelheid uit deze minimale wind te halen en finisht binnen de tijdslimiet.

De Connect Lesonal wint echter deze race en wordt ook overall winnaar van deze serie wedstrijden en Nederlands Kampioen IMS 1.

De X-en halen helaas de tijdslimiet niet en met nog een paar meter, voor de op kop liggende X, te gaan is de twee uur en 30 minuten verstreken en wordt de race voor de X-en afgeblazen. De Audi wordt winnaar en kan zich Nederlands Kampioen noemen. De Pionnen halen de tijdslimiet en wint de Gambiet deze race. De Balans, met een halve boot voorsprong op de nummer twee Schaakmat, wordt Nederlands Kampioen.

Bij de IMS 2 haalt de Lenco als eerste de tijdslimiet en wint ook deze race. De Rosetta zit vastgeplakt aan de Appoint en verdedigt daarmee succesvol haar titel. 40 Minuten na de finish van de Lenco wordt de achterblijvers meegedeeld dat het erop zit en een ieder naar de haven kan. Bij de Rosetta kwn de Kampioenswimpel in top.

Op de wal wordt de prijsuitreiking gedaan door Rob Francken van Verbond. Alle kampioenen worden gehuldigd en zit het NK Zeezeilen 2006 er weer op.

Top 3 Uitslagen ONK Zeezeilen:

IMS 1
1. CONNECT LESONAL (Sinergia 40) 10.8 ptn
2. CHECKMATE III (Bashford 41) 15.8 ptn
3. DAIKIN AIRCO (Sinergia 40) 16.3 ptn

IMS 2
1. ROSETTA FROM THE ROCKS (Dehler 36 modified) 8.5 ptn
2. APPOINT (X 332) 10.3 ptn
3. LENCO (Salona 37r) 10.8 ptn

X 35
1. AUDI 14 ptn
2. MAAS 22 ptn
3. XHIBITION SLAM 22 ptn

Pion
1. BALANS 9.8 ptn
2. SCHAAKMAT 10.3 ptn
3. FORTUNE 16.5 ptn

Meer uitslagen via:

Open Nederlands kampioenschap Zeezeilen 2006

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: