Waterski vereniging heeft oog laten vallen op het Galgenweel

VEZEGA bezorgd over de situatie

Uit goede bron vernemen we dat VEZEGA, de vereniging voor de bevordering van de zeilsport op het Galgenweel te Antwerpen, enkele dagen geleden uitgenodigd werd op het kabinet van Ludo Van Campenhout, schepen van ruimelijke ordening, stadsontwikkeling, openbare werken, economie en toerisme te Antwerpen, voor een meeting in verband met de mogelijke inplanting van waterski activiteiten op het Galgenweel.

De waterski vereniging SKIANNA vzw, die momenteel gevestigd is op het Burchtse Weel, moet haar waterski activiteiten daar uiterlijk op 31/12/06 stoppen. Het Burchtse Weel wordt in het kader van Antwerpen Mobiel en de Oosterweelverbinding als natuurgebied ingekleurd.
Middels politieke weg zoekt SKIANNA vzw nu een opening om haar waterski activiteiten te mogen verhuizen naar het Galgenweel en daar voor haar 30 actieve leden een baan van 700 meter lengte en 70 meter breedte te reserven. Dit is ongeveer 25% van de beschikbare oppervlakte na aftrek van de veiligheidszone.

Dit niettegenstaande dat het Galgenweel een zeilplas is van 350.530 vierkante meter die 5 watersport verenigingen gehuisvest heeft die samen 3000 leden tellen met in haar loodsen meer dan 900 zeilboten. Een snelle berekening maakt 1350 actieve zeilers.

Per jaar worden er 25 nationale en internationale zeilwedstrijden – waaronder 3 Open Belgisch Kampioenschappen – georganiseerd, waaraan jaarlijks ongeveer 1000 binnen en buitenlandse zeilers aan deelnemen.

Vele succesvolle zeilers hebben hun roots vanuit het Galgenweel, we denken aan Sebbe Godefroid (zilver O.S. 1996), Filip Willems (O.S. 1984), Peter en Carl Winters (O.S. 1976), Dirk de Bock, Walter Haverhals, Jean Pierre Boumans (O.S. 1972), André Nelis (Zilver O.S. 1956, brons O.S. 1960) en vele andere Vlaamse zeilers die met succes aan internationale zeilwedstrijden deelnamen, waaronder ons eigen ClubRacer Racing Team.

Met deze cijfers en prestaties in het achterhoofd kunnen we vaststellen dat het Galgenweel het mekka is van de kleinzeilerij in België.

Veiligheid in het gedrang
We moeten u niet vertellen dat de komst van een waterski vereniging de veiligheid ferm in het gedrang komt voor de zeilscholen. U kan zich de situatie voorstellen waarbij verschillende jeugdige zeilertjes, tegelijkertijd driften in een gebied waar men aan het waterskiën is tegen snelheden van 60km/u.

VEZEGA heeft ondertussen verschillende waterski clubs in een straal van 30km rond Antwerpen gecontacteerd en 4 clubs bevestigen dat er op hun locatie met eigen boten kan gewaterskied worden.

VEZEGA rekent op begrip en steun van de zeilers, buurtbewoners, technische dienst die de oevers onderhouden en de talrijke visverenigingen die actief zijn rond het Galgenweel.

Discussie via het ClubRacer forum

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: