ONK Ronde- en Platbodems 2006

In de VB klasse won de VB 250 Fidelia van Ted van Rijnsoever. In de V/VA klasse won de VA 172 ZA-1 De Jager van Erik Hermans.

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd op het Regatta Center Medemblik het Nederlands Kampioenschap Rond en Platbodems verzeild.
Na drie dagen een hevige strijd gevoerd te hebben, zowel op het water als in de protestkamer, is er een nieuwe Nederlands kampioen in de V/VA en werd in de VB/ HB klasse de titel geprolongeerd.

De Lemsteraak is van oorsprong een visserschip uit het begin van de vorige eeuw. Reeds in de jaren 20 werden deze schepen omgebouwd tot jacht. Thans bestaan er 2 soorten in diverse klassen. De klassieke waarvan de "Groene Draeck" het schip van Koningin Beatrix de bekendste is en de Visserman. Een Lemsteraak met een opvallend lage opbouw. Beide typen kunnen aanzienlijke snelheden ontwikkelen hetgeen borg staat voor een spannende strijd. De Visserman Aken zijn met hun 16 meter lengte en 35 ton gewicht de grootste schepen van het veld. Deze schepen worden gevaren met ongeveer 8 tot 10 bemanningsleden.

Vrijdag begon het kampioenschap met 3 korte wedstrijden, op zaterdag twee en zondag een wedstrijd over een lange baan van ongeveer 17 zeemijl (32 km).

In feite kon de wedstrijd van zondag worden beschouwd als een toegift aangezien voor een geldig Nederlands kampioenschap 4 wedstrijden voldoende zijn.

De strijd werd extra spannend gemaakt doordat wedstrijd van zondag niet als slechtste resultaat mocht worden afgetrokken maar altijd moest worden meegeteld voor de eindscore. Gezien de weersomstandigheden werd dit nog een zware race. Met soms 24 knopen wind ( windkracht 6) en onder vol tuig ging het erg hard.

Met een enkele aanvaring, geknapte kluiverbomen en gescheurde zeilen bleef het deze dagen gelukkig alleen bij materiële schade.

In de VB/HB klasse heeft Ted van Rijnsoever met de Fidelia een overtuigend kampioenschap gevaren, met 9 punten lag hij 13 punten voor op nummer twee.

In de VA klasse verdedigde ’ t Vliegend Hart van Niek Hoek zijn positie erg goed. Het was een spannende strijd tussen de ZA-1 en ’ t Vliegend Hart. Maar met drie keer een eerste plaats, een twee en een drie werd de ZA 1 Nederlands Kampioen met ruim 3 punten voorsprong.

Fotocredit: Marloes van der Haagen, Quest Media

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: