Zomerzeilen in Wolphaartsdijk

Winterzeilen wordt zomerzeilen

Na een erg natte en winderige week was het een ware verademing om op zondagochtend vroeg op te staan: staalblauwe hemel en ergens in het verre oosten een zonnetje dat zich moed inblaast om aan haar trage maar zekere trek hogerop te beginnen.

Wolphaarstdijk op 14 januari 2007, 9u40: het is al 9 graden wanneer we uit de wagen stappen en naar de boot wandelen. Een fijn westzuidwestertje scheert over het smalle Veerse Meer: dat betekent dat er eerst een flink stuk opgekruist mag worden, en dan een lekker lang voordewinds-rak weer naar de finish. En dat alles onder een stralende zon… Zeg nu zelf: wat wil een mens nog meer?

Bij de start van het 13 schepen tellende A-klasse (de grote boten) is het meteen drummen geblazen bij de startboei, die eens te meer aan de voordelige kant van het vaarwater lag. De D&D weet zich sneller dan de concurrenten uit het pak vrij te zeilen, en houdt meteen vrije wind. De DOUBLE JJ, de JOYCE, de SPIRIT LADY, DEXELS en FIXIT beginnen aan de lange achtervolging.

In de B-klasse viert de FREE 2 haar wederoptreden met uitstekende start: hoog aan de wind geeft ze de concurrenten meteen aan dat zij voor de tweede plaats mogen strijden.

Bij de grote schepen knalt de JOYCE onderweg pardoes op een ondiepte, waarna ze muurvast kwam te zitten. Zeilen bak, motor vol voor- of achteruit: niets helpt. Tot er een bemanningslid aan een val in de mast getrokken wordt en er al wiebelend voor zorgt dat het schip meer helling krijgt. Na lange tijd komt ze dan toch vrij, en zet de wedstrijd voort, zij het met een aanzienlijke achterstand op de rest van de vloot.

Toen de schepen na een leuk spinnakerrak met bijhorende gijpmanoeuvres terug bij Wolphaartsdijk waren, blijkt duidelijk wie er wel en wie er niet aandachtig de wedstrijdbanen leest. Bij het passeren van het starthuis worden op zes schepen prompt de zeilen gestreken en de motor gestart … Spijtig, want de baan liep nog enkele boeien verder, om dan terug te keren tot bij de finishlijn onder het terras van het Oorlam. Volgende keer aandachtig de baaninstructies lezen…

Uiteindelijk blijk de D&D weer maar eens de snelste berekende tijd neer te hebben gezet, op 13 minuten gevolgd door zusterschip DOUBLE JJ, die op haar beurt een dikke 3 minuten voor de UILENSPIEGEL wist te blijven. In de kleine klasse bouwde de FREE 2 een mooie 10 minuten voorsprong uit op de tweede, OPTIMA FORMA, en bijna 14 minuten op de derde, de ZEEWOLF.

Na afloop wordt er zoals gebruikelijk druk bijgepraat, door de winnaars over het prachtige weer, door de verliezers over de nieuwe wedstrijdbanen... Maar geen nood: voor omgerekend 60 euro willen de Nederlanders de Belgen wel een kaartje leveren met de uitgetekende banen. Eén jaar geldig, naar verluidt.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: