HYDROPTERE geflitst aan 46,5 knopen!

Tijdens haar ‘runs’ vorige zaterdag bereikte de Franse draagvleugelzeilboot HYDROPTERE de fantastische topsnelheid van 46,5 knopen. Ze verbeterde hiermee het record over 500 meter in haar categorie, en ook het record over 1 mijl moest eraan geloven.

Sinds november vorig jaar is de gehele meccano weer in mekaar geplaatst: het schip heeft er immers een werf-beurt van 9 maanden op zitten. Na vele trainingssessies staat het hele project sinds begin januari weer in teken van de recordjacht . De eerste twee records die Alain Thébault en de zijnen vooropstelden, waren het record over 500 meter, dat enige tijd geleden gevestigd werd door concept-cat TECHNIQUES AVANCEES (42,12 knopen) en dat van de mijl, dat nog steeds op naam staat van surfer Finian Maynard (39 ,97 knopen gemiddelde snelheid).

Op zaterdag werd tijdens de eerste oefensessie al een run over 500 meter genoteerd tegen 43,05 knopen, en de afstand van één mijl werd tegen een gemiddelde snelheid van 41,74 knopen afgelegd: de HYDROPTERE is duidelijk klaar voor méér records.

De verbeteringen die door de werf aangebracht werden tijdens het 9 maanden lange onderhouds- en herstellingswerkzaamheden werpen duidelijk hun vruchten af. De gemeten topsnelheid van 46,5 knopen toont aan dat boot en bemanning klaar zijn voor een aanval op het absolute zeil-snelheidsrecord van 48,7 knopen over 500 meter.

Alles wordt nu in het werk gesteld om de plek van de snelheidsrecords in Port- Haliguen in de baai van Quiberon zo snel mogelijk te laten homologeren door de WSSRC (www.sailspeedrecords.com - World Sailing Speed Record Council), zodat de beide records van de HYDROPTERE ook officieel geboekstaafd kunnen worden.

Enkele weken geleden slaagde de boot erin om bij slechte 13 knopen reële windsnelheid de snelheidsmeter naar een piek van 27 knopen te jagen. Dat gebeurde trouwens in aanwezigheid van enkele Zwitserse partners, die nu aan een testboot werken, de HYDROPTERE.CH: deze boot gaat op het Meer van Genève varen en als ontwikkelingsproject dienen voor de bouw van de maxi-HYDROPTERE.

www.hydroptere.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: