Nederlanders morsen punten in Miami

Evi Van Acker klimt 6 plaatsen in het tussenklassement

De Nederlanders zeilers en zeilsters waren iets minder succesvol op de tweede wedstrijddag. Er stond heel weinig wind voor de kust van Coral Gables iets ten zuiden van Miami.

De huidige wereldkampioenen in de 470 klasse Marcelien de Koning en Lobke Berkhout gaan nog steeds aan de leiding maar morsten punten vandaag. Sven en Kalle coster zakten naar een vijfde plaats en dit geldt ook voor de Hagenaar Casper Bouman.
Joeri van Dijk stijgt in het klassement naar een elfde positie. De finnzeiler Pieter Jan Postma staat op een derde plaats in het tussenklassement.

470-dames

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hadden een zware dag gehad op het water. Drukkend warm, weinig wind en heel veel zeewier. Lobke Berkhout kon nog glimlachen maar was verre van tevreden. “Heel irritant. Je moet het wier er steeds afhalen en dat kost zoveel snelheid. Op de korte banen maakten we fouten. Dat is niet goed. Ik weet het, daar hebben we punten gemorst.”

Marcelien de Koning vatte het kort samen. “Gisteren was het rock and roll vandaag balletdansen. Gisteren alle klappen goed, vandaag niet.”

Coach Jacco Koops was duidelijk. “Het zijn hele kleine dingen waar je op afgerekend wordt. Maar daarom zijn we ook hier, om dat te leren. Maar de dames hebben ook een paar dingen heel goed gedaan, zoals in het laatste stuk nog even van acht naar vijf varen.”

Finn

In de Finn klasse deed Pieter Jan Postma van zich spreken. Postma is nog geen kernploeglid maar solliciteert ernaar. Hij won de eerste race van vandaag. In de tweede race wist Postma vanuit een vrijwel kansloze positie nog daarna naar voren te zeilen tot een tiende plaats. Daarmee staat hij op een indrukwekkende derde plek.

470-heren

De gebroeders Coster kwamen vandaag bij gebrek aan wind maar een keer in actie. Zij wisten in de veranderlijke omstandigheden de schade beperkt te houden en staan nu vijfde. Kalle Coster had een duidelijke analyse. “Na vier uur wachten op het water hadden we geen goede start. Dus we konden niet onze eigen race varen en we lagen op een 23ste positie of zo bij de eerste bovenboei. Uiteindelijk wisten we ons nog naar een 12e plaats terug te vechten. Zeewier en weinig wind. Nee, eenvoudig was het niet.”

Coach Koops analyseerde als volgt, “Ze maken stappen. We proberen tot meer constante prestaties te komen. En dat gaat goed. Mooi voorbeeld is het wachten op het juiste moment, tot er zich een situatie voordoet waar ze kunnen inhalen. Zo zeilden ze weer naar voren.”

Laser Radial

Evi van Acker zeilde één race vandaag en scoorde een 8ste plaats. Hierdoor klimt ze 6 plaatsen in het tussenklassement en staat nu op de 29ste plek.

Tornado

Alles races gecanceld wegens te weinig wind. Het tussenklassement van gisteren blijft dus ongewijzigd. Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer (NED) behouden hun 23ste plek in het tussenklassement.

Op de foto Sven (l) en Kalle Coster (r) ronden de boei in de 470 klasse.Foto © Richard Langdon

www.rolexmiamiocr.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: