Eerste Goofies Race 2007

Kort maar krachtig

De eerste Goofies zeilrace van 2007 was zoals de zeilers het uitdrukte “kort maar krachtig”. Kort omdat de korte baan voor de snelle boten zelfs binnen een uur kon worden gevaren. Krachtig omdat er ondanks de voorspellingen toch een goede zeilwind stond.

Alleen was het deze keer wel heel erg letterlijk ‘watersport’: het regende dat het goot. In verband met het extra lage water was de start een uur uitgesteld tot 2 uur na laag water. Zo konden ook de extreem diep stekende boten over de drempel naar buiten varen.

De 80 deelnemende schippers in drie klassen zorgden bij de start voor een prachtig spektakel. Er werd bijzonder scherp gestart zodat er bij de start echt een wolk zeilen over de lijn ging. Een spannend en prachtig gezicht vanaf de kant. Met uitzondering van één schipper bij de ongemeten boten die te vroeg vertrok ging iedereen reglementair over de startlijn.
Hoewel een te vroeg gestarte boot normaal wordt gediskwalificeerd kreeg deze schipper 10 minuten bij zijn gezeilde tijd geteld. Daardoor maakte hij geen kans meer op een goede plaats maar heeft hij ook niet helemaal voor niets gevaren.

De Goofen hadden deze keer een bijzonder kort baantje gekozen. Volgens de voorspellingen van de lokale weer deskundigen zou de wind rond de tijd van de start praktisch wegvallen. Daardoor leek een korte baan, met de mogelijkheid om halverwege al een finishtijd te noteren, de beste oplossing om er voor te zorgen dat iedereen voor donker binnen was.
Op het moment van de start nam de wind door een bui echter nog wat toe en het bleef ook daarna waaien. Daardoor waren de boten ongewoon snel weer binnen. Het gemopper daarover was beperkt. Zeilers snappen ook wel dat je achteraf beter weet hoe de wind was dan voor de race.

Bij de IMS boten won schipper Jaap Meijer uit Kortgene/Dordrecht met de Holmatro voor Peter de Ridder uit Gorkum met zijn boot de Checkmate 3. Derde werd Hans de Waal uit Bruinisse met zijn boot de Kopje Kleiner.

Bij de ORC-CLUB boten was de eerste plaats voor de Swisslife 2 (met een voorlopige meetbrief) voor de Jimjams van Paul van der Pol en Suus Hendriksen uit Den Bosch. Derde werd Johan Bol met zijn boot de A Boen.

Bij de ongemeten boten de Jolly Brise voor de Gomoslo. De Hebbes werd derde.

Kees van der Vaart (nep goof) geeft meer uitleg over de Goofies races:

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeilers zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de “nep goofen”.

Download hier alle uitslagen:

IMS
ORC-Club
Ongemeten

Op de foto (tijdelijk tot we de startfoto van Kees krijgen): de Commer en Kwel van Bruno van Cant.

Meer Goofies foto's en de discussies via het exclusieve ClubRacer Goofies forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: