Wedstrijdzeiler aan de dood ontsnapt - UPDATE

  • Author: Ice
    Date: zo, 07/01/2007 - 21:51

Een wedstrijdzeiler is ternauwernood aan de dood ontsnapt toen zijn J24 zeilboot kapseisde tijdens een wedstrijd op het IJmeer bij Muiden. Toen de J24 omsloeg zat de zeiler net boven in de mast een reparatie uit te voeren en had zich voor de veiligheid vastgehaakt met een lifeline.

Toen de zeilboot omsloeg bleek het aanlijnen dus levensgevaarlijk. Ook 4 andere zeilers sloegen overboord, zij moesten bijna 5 minuten hulpeloos afwachten voordat de wedstrijdleiding de laatste drenkeling boven water kreeg. In de jachthaven van Muiden kon hij gereanimeerd worden door de dokters die met een trauma helikopter werden overgevlogen. De ongelukkige zeiler licht in het ziekenhuis en is buiten levensgevaar, dit tot grote opluchting van de achterblijvers in Muiden.

De reddingsbrigades van Naarden en Huizen assisteerden tijdens de operatie.

“het gaat goed met ze gelukkig, één daarvan had een minuut of vijf zes onder water gezeten, die hebben we los kunnen snijden want die zat vast en daarna terugevaren en is ter plekke gereanimeerd en de andere vier hadden last van onderkoelingsverschijnselen waarvan één voor alle zekerheid is gegaan naar het ziekenhuis is gegaan”

“De romp ligt nog onder water, de mast steekt eruit, hij ligt met zijn kiel op de bodem en we zullen hem één dezer dagen gaan bergen”

De drie andere zeilers werden door artsen onderzocht en mochten naar huis na een warme douche.

Foto door Jan Honing: www.janhoning.nl

Waarom de J24 kapseisde was op het ogenblik van het schrijven van dit bericht nog niet bekend.

UPDATE 08/01/07 20u13:
Via de Nederlandse J24 klasse organisatie vernemen we de ware toedracht van het ongeval:

"Na een gijp manoeuvre op het voordewindse rak tijdens de eerste race liep de boot uit z'n roer en viel daarna om. De boot kwam weer omhoog, echter de spinnaker zat nog vast in de mast. Eén van de bemanningsleden is, gezekerd aan een lifeline, vervolgens in de mast geklommen om dit probleem op te lossen. Toen de boot daarna weer plat ging, draaide zij door als gevolg van de wind en werd het bemanningslid met de mast onder water getrokken. Hij moest gereanimeerd worden en lag maandag nog in het ziekenhuis, zijn toestand gaat nu stabiel in de goede richting." zo beschrijft Peter Jannichsen ons het ongeval.

Fotoreportage en reacties via het ClubRacer Forum

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: