Eerste positieve dopingcontrole in de America's Cup geschiedenis!

Crew AlinghyViervoudig Amercia’s Cup winnaar Simon Daubney positief bevonden op cocaïne bij dopingcontrole

Simon Daubney, het teamlid van Alinghi testte positief in juni dit jaar en heeft nu donderdag zijn ontslag gegeven bij zijn team. Daubney, die het Zwitserse syndicaat aan zijn tweede opeenvolgende overwinning hielp in juli tijdens de America’s Cup, riskeert een schorsing van 2 jaar na zijn positief plasje op 23 juni.

Bij deze controle zou de ‘ontspannings’-drug cocaïne zijn gevonden. De test gebeurde tijdens de openingsdag van de America’s Cup, uiteindelijk door Alinghi gewonnen met 5-2 van Emirates Team New Zealand in Valcencia, Spanje. Het was overigens de enige positieve test tijdens de competitie.

Daubney, gekend als één van de beste trimmers uit de America's Cup , won al eerder in 1995 en 2000 de Cup aan boord van Team New Zealand en zei dat hij bericht kreeg van zijn positieve test op de 13e juli, 10 dagen na Alinghi’s overwinning.

De 48-jarige kiwi ontkende ooit enige drug te hebben genomen : “echter, zolang deze zaak niet is opgehelderd, heb ik besloten ontslag te nemen uit het team Alinghi, zodat zij in alle rust kunnen verderwerken aan de voorbereiding van de komende America’s Cup. Uitvoerend hoofd van America's Cup Management Michel Hodara zei dat de procedure nu ging verder worden gezet voor de Internationale Zeil Federatie. Daubney wil zo snel mogelijk terug gaan zeilen en heeft zijn zaak verdedigd voor een America’s Cup jury. Deze erkennen dat hij geen fout beging, maar het eindresultaat zal pas geweten zijn als de jury zijn verdict mededeelt en een volledige schriftelijke verklaring volgt.

Wordt zeker vervolgd...

Discussieer mee via het forumbericht: dopingschandaal in de zeilwereld ook al?

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: