Antwerp Race insiders voor de start

Formidable 3Mark Flamand wil zeker als eerste de kathedraal voorbij zeilen.

Of het een echte nek aan nek race gaat worden voor de Antwerp Race Line Honours met de Maxi's is nog de vraag. De Formidable 3 (Lutra 56) van Piet Vroon (NED) start in de IRC klasse. Dat betekent 15 minuten eerder starten en een andere te zeilen baan dan de Maxi klasse, waarin de Open 60 Brunel (NED), de Volvo 60' Pleomax van Harm Prins en Sjambok (Reichel Pugh 48) van Jens Kuene (GER) zeilen.

Een slimme zet van Piet Vroon. Stuurman Marc Flamand is daar categoriek over: de Formidable is een IRC boot, dus waarom zou die bij de Maxi's moeten starten? Misschien omdat de Formidable compromisloos ontworpen en uitgerust is voor zuivere snelheid? Flamands antwoord is een bekende brede grijns: "Misschien ook ook omdat we zeker als allereerste aan de kathedraal willen voorbij zeilen." zegt hij.

Als er dit jaar niks stuk gaat aan boord van de Formidable 3 en daar is weinig kans toe met een windvoorspelling van slechts 3bf, dan maakt Mark Flamand alvast grote kans om als eerste de kathedraal van Antwerpen voorbij te zeilen.

Team Marmatoo

Van een heel andere wedstrijdallure is het team van de Marmatoo van schipper René De Loore. De acht koppen bestaan uit de helft dames. Ze varen geregeld samen in zg fun races, zoals de Heineken Regatta rond het Antilliaanse eiland Sint Maarten. "Maar", zegt De Loore," dit is al het vijfde jaar dat Jan Van den Eynde die op Sint Maarten woont speciaal naar Antwerpen komt om deze race te varen.
De Marmatoo is een seriegebouwde Bavaria 42 die in de Cruiser Rating klasse vaart. Waar de uitdaging zit? In de gezelligheid en het unieke karakter van deze race.

First 31.7 klasse

Bijzonder spannend wordt vast de race onder de Bénéteau First 31.7 zeilboten die aanzien worden als eenheidsklasse. Identieke boten dus. Ze hebben een eigen klassement en varen hun race in de race. Er komen er negen van aan de start. Ze zijn gewend om op het scherp van de snee te varen en brengen dus een eigen toets in dit massale geheel van 250 deelnemers.

Nieuwe Pepper

Het snel wisselende weer zorgt voor slapeloze nachten. Men voorziet oostenwind, dat betekent tegen de windrichting in laveren. Stef Bastenie, winnaar in de Sportbotenklasse zegt te twijfelen of hij zijn prestatie zal kunnen herhalen. " Er is een nieuwe Pepper gekomen," zegt hij "en die is gemaakt om met de wind mee te surfen."

Christopher en zijn Mumm 30

Christopher Van den Haute is er zeker in. Zijn Mumm 30 is een type waarmee ook de Tour de France a la Voile wordt gezeild. Die gaat als een raket onder spinnaker, dus met dragende wind, maar is ook heel sterk in de zg kruisrakken.

20ste keer voor Willy Walschaerts, Roger Thierry, Piet Goyvaerts en Harry Joris

Vier schippers nemen voor de twintigste keer deel aan deze Nikon Antwerp Race: Willy Walschaerts (oud jachtman van het jaar) met de Asterix; Roger Thierry ( oud voorzitter SRNA en mede oprichter van deze race) met de Tom; Piet Goyvaerts met de Bojangles en Harry Joris (oud voorzitter Antwerp Race, duivel-doe-al in de organisatie en yachtingmanager van het jaar).

Iedereen is welkom

Afspraak in Antwerpen, nu zaterdag, aan de finish ter hoogte van het Zuiderterras, Scheldekaai rechteroever.

Met de huidige windvoorspelling O - OZO +/- 3 Bft wordt de aankomst geschat rond 15.30 u.

Foto © Diana Bogaards

Meer info: Antwerp Race

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: