Annemiek Bekkering & Jeske Kisters Nederlands Kampioen in de 29er klasse

Annemiek Bekkering en Jeske KistersAfgelopen weekend is op het Grevelingenmeer bij Bruinisse voor het tweede jaar het Nederlands Kampioenschap in de 29er klasse gezeild.

Aanstormende talenten Annemiek Bekkering (16) en Jeske Kisters (14) hebben in een veld van twintig boten deze editie van het nationaal kampioenschap 29er op hun naam weten te schrijven.

De dames, zeilend onder de naam Welten Sailing Team, hadden na een serie van veertien punten uit zeven races een stabiele voorsprong van vijf punten op de nummer twee en Nederlands kampioen van vorig jaar Kaj Bocker, die ter gelegenheid van dit evenement met de Deense stuurvrouw Katrine Ditmar Andersen zeilde. (Vlak voor dit evenement beëindigden Kaj Bocker en zijn vorige stuurman Jason Hogendoorn hun samenwerking. Wel waren ze allebei aanwezig in het veld van twintig boten). De derde plaats op het podium werd vertegenwoordigd door Mark Walraven en Sibren Schiltkamp, kort gevolgd door het Belgische team Morgan Good en Tibbe van Hoof.

De veertig afgereisde 29er zeilers voeren in totaal zeven races in de bekende upwind-downwind baan. Zaterdag begon de dag praktisch windstil, maar al snel wakkerde de wind aan tot een windkracht vier. Pas op zondag kwam de eerste zonneschijn van achter de wolken tevoorschijn en met een lichte bries zijn de laatste vier races van het evenement verzeild. Annemiek Bekkering en Jeske Kisters bleken uiteindelijk het meest constant gedurende het weekend.

29er in actie29er in actieDe dames begonnen hun seizoen al stormachtig met een verassende eerste plaats in het damesklassement tijdens het Eurocup evenement in Le Lavandou aan de Franse zuidkust. Afgelopen zomer zijn ze in Canada tijdens de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen op een vijfde plek geëindigd. Deze week vertrekt het team al weer naar het Italiaanse Riva aan het Garda meer om daar deel te nemen aan het laatste Eurocup evenement van dit seizoen.

Net zoals vorig jaar werd het 29er kampioenschap gecombineerd met de Open Dutch Skiff Trophy. Dit jaar zijn er wederom een zestigtal verschillende soorten skiffs op het evenement afgekomen om in verschillende startgroepen te strijden om de titel van nationaal Skiffkampioen.

Over de skiff 29er

Een skiff is een extreme zeilboot, gekenmerkt door een groot zeiloppervlak en een lichte en platte romp waarmee bootsnelheden sneller dan de wind behaald kunnen worden. Skiffzeilen is een discipline apart en wordt vaak gezien als een van de spectaculairste vormen binnen de zeilsport.

De 29er is wereldwijd een van de jongste skiffontwerpen. Dankzij haar grote internationale succes zijn er ondertussen bijna vijftienhonderd boten wereldwijd.

Foto's © Urban Böcker

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: