Peter Laureyssens maakt tussenstop op Mindelo omwille van accuprobleem

Peter LaureyssensPeter Laureyssens kampt met elektriciteitsproblemen tijdens Transat 650.

Peter Laureyssens is deze middag met zijn Ecover 650 gestopt op het eiland Mindelo, de westkant van de Kaap Verdische Archipel, om een probleem met de accu's te regelen.

Om 14 uur heeft hij zowel de wedstrijdleiding als zijn ouders gebeld met de melding dat hij met elektriciteitsproblemen zat. De accu's waren leeg en konden niet meer worden bijgevuld met de zonnepanelen. Geen ernstige problemen dus, zeker geen fysieke, laat de wedstrijdleiding weten.

De accus op een Transat 650 boot zijn zeer belangrijk. Ze leveren stroom voor de automatische piloot en de navigatie- en communicatie-instrumenten. Alleen met zonnepanelen kunnen ze worden bijgevuld of, in geval van dichte bewolking, op spanningspeil gehouden. Zonder stroom aan boord is de zeiler verplicht voortdurend zelf te sturen en heeft hij geen plaatsbepalingsmiddellen meer. Behalve een noodzender-ontvanger en een handheld GPS toestel die de behoefte voor overleving invullen, maar niet voldoende zijn om nauwkeurige koersaanwijzingen te geven die competitief te zijn.

Volgens wedstrijddirecteur Denis Hugues is er feitelijk niks ernstig aan de hand. "De kans is groot dat Peter zijn probleem al geregeld heeft en weer onderweg is," zei hij om 16 uur. "Anders is hij vanavond zeker weer in de wedstrijd." Peter's GSM was op dat uur alweer afgezet, wat betekent dat hij weer op zee was.

Of dit een penalisering met zich zal meebrengen wordt later uitgemaakt: communicatie en navigatie zijn essentieel voor de persoonlijke veiligheid van iedere schipper.

Meer info: Transat 650

Discussieer mee: Transat 650 forum

Foto © Mark Meulemans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: