Uitputtende maar erg spannende 20ste Antwerp Race

Antwerp RaceZeven uur lang tegen wind laveren in verhoopte zonnige omstandigheden maken van de Nikon Antwerp Race 2007 een echt zeilspektakel.

Het werd een moeilijke en fysiek zware Nikon Antwerp Race deze keer, tussen de beroepsscheepvaart met een ander profiel dat gewoonlijk. Het ging vooral om snelheid maken bij matige wind, vlotte manoeuvres uitvoeren en ervoor zorgen dat je vrije, ongestoorde wind kon krijgen. De finish in Antwerpen werd een levendig spektakel dat door duizenden toeschouwers geapprecieerd werd.

Wind is de brandstof van iedere zeilmanifestatie. Dus ging er een zucht van opluchting door de havens van Breskens en Terneuzen, zaterdagochtend toen bleek dat er toch een bijtend windje van 2 tot 3 Bft uit uit het oost-zuid-oosten stond. Meteen stond vast dat het een lange wedstrijd zou worden, want dit is de richting waarin de vloot van 250 jachten moest kruisen. Laveren, dus, zo ver mogelijk over de hele breedte van de kronkelende Schelde.

X en Eclectic in duelX en Eclectic in duelDe race kreeg daardoor een heel ander karakter, vele van de deelnemende schepen die gevormd zijn voor het mee windse surfwerk moesten plaats ruimen voor de jachten die beter aan de wind varen. De term 'de loef afsteken' werd over de hele lengte van de race gedemonstreerd. Dat vroeg de grootst mogelijke concentratie, want de minste tactische vergissing kon ettelijke plaatsen kosten.

Ook helemaal anders dan gebruikelijk verliep het traditionele inhaalmanoeuvre van de apart gestarte vloten. De grotere en dus snellere jachten vertrekken in Breskens en leggen een langere weg af dan hun kleinere, tragere concullega's die in Terneuzen vertrekken. Met dragende wind haken de eerste maxi's uit Breskens al bij de laatste van die kleinere vertrekkers uit Terneuzen aan. Maar met deze oostelijke wind werd het een strijd die doorging tot voor de Scheldekaaien van Antwerpen.

De strijd voor de Antwerp Race Line Honours

Rinus de Jonge uit Wemeldinge, Zeeland, stuurde zijn gloednieuwe racejacht Wemeldinges (zie foto boven), een First 34.7 gestart vanuit Terneuzen met een gevoelige hand. De bemanning was tot op het laatste moment in de weer om de boot zijn maximum snelheid te laten lopen. Wemeldinges wist zich vrij te varen uit de grote groep van starters en koos gauw zijn eigen weg in vrije wind. Ook al ging die weg soms op enkele centimeter langs aangemeerde tankers van waarop de bemanning applaudisseerde voor de stuurmanskunst.

De bedreiging om niet als eerste over de streep in Antwerpen te gaan kwam van de Duitse sportboot Köning Ludwig Dunkel, eveneens uit Terneuzen gestart maar een half uur later dan Wemeldinges. Op deze zuivere, ultra lichte open sportboot kan de bemanning in trapeze gaan hangen en voor extra stabiliteit zorgen als in een boot van de Olympische Spelen. Maar omdat stuurman Luitpold Von Bayeren een verplicht te ronden boei miste en tegen de vloedstroom terug moest, viel hun plan om als eerste te finishen in het water.

FormidableFormidableMark Flamand maakte zijn ambitie waar. De boot van Bressiaan Piet Vroon, de Formidable, ging er bij de start in Breskens als een speer vandoor maar had wel last om zijn weg te zoeken door die hele grote vloot van kleinere voorliggers. Om precies 16 uur 56 minuten en 36 seconden finishte de Formidable als eerste uit de groep starters uit Breskens en kan zich daardoor de winnaar van de officiële Nikon Antwerp Race line honours noemen, in de IRC 1/2 uitslag werd de Formidable slechts 22ste.

Een hondervijftigtal deelnemers haalde de sluitingstijd van de Antwerp Race niet

Het lange, tegenwindse traject, waarin honderden keren een overstagmaneuvre moest gemaakt worden zorgde ervoor dat de Nikon Antwerp Race trager dan gewoonlijk verliep. Bovendien zat de ebstroom de vloot tegen tot de middag. Dat had wel een minder neveneffect: een hondervijftigtal deelnemers haalde de sluitingstijd van de race niet. Om 18 uur was de race officieel afgelopen.

Het snelheidsrecord werd evenmin belaagd

PleomaxPleomaxDe snelste tijd tussen Breskens en Antwerpen werd neergezet door de Nederlandse Pleomax van schipper H.J Prins: 6u35 min en 31 sec. Dat is dubbel zo lang als het record dat de Brunel gestuurd door Hans Bouscholte vorig jaar neerzette.

De Brunel werd dit jaar zelfs gediskwalificeerd wegens het niet opvolgen van de instructies van de overheid.

En het is omdat de voormalige Volvo Ocean Race zestigvoeter Pleomax in de maxiklasse voer en de Formidable in de IRC 1/2 klasse dat de Line Honours niet naar Prins en zijn bemanning is gegaan.

Duizenden toeschouwers voor de Antwerp Race

Met 250 deelnemers en een complexe maar veelzijdige wedstrijdformule met 8 rangschikkingen is de jaarlijkse Nikon Antwerp Race het grootste zeilevenement van dit land.

Dat hebben de duizenden toeschouwers aan de wal op St Anneke Strand en de wandelterrassen op Rechteroever zeker weten te appreciëren. Ze vonden het wachten op de finish zeker de moeite waard. De Rede voor Antwerpen was voor een keertje weer eens het woelwater voor die honderden jachten, goudkleurig uitgelicht door de ondergaande zon.

Alle Nikon Antwerp Race 2007 uitslagen vind je onderaan dit bericht!

Foto boven © Pit de Jonge / ship to shore
Andere foto's ingezonden door Gerard Giot

Meer info over de zeilwedstrijd: Antwerp Race

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: