Draaiende wind bij Costa del Scheveningen

IJspegel raceEerste IJspegel race 2007-2008

De lucht is blauw, de zee is vlak en de wind staat in de zuid als de Albatros door schipper Gerrie naar buiten wordt gedirigeerd. In opdracht van de zeilcommissie wordt de Albatros zo gepositioneerd dat bezoekers aan de pier en op het strand de rondingen van de deelnemers bij de bovenboei kunnen volgen.

Met een golf van 40 cm hoogte en een opkomend zonnetje is het goed toeven op het startschip. De bovenboei gaat op 1,3 nm in een richting van 170 graden. Om 11.00 uur starten de boten in Tango klasse. Daarin zitten met name de ORC/IRC 1 boten en de X 35ers.

Om 11.00 uur is de eerste general van 2007-2008 een feit. Voortgestuwd door een toenemende, in de zuid staande, stroom gaat de klasse met de Rosetta voorop massaal over de lijn. Om de stroom iets te compenseren gaat de pinend wat omhoog. De India wordt gehesen. Keurig verspreid over de lijn vertrekken de Tango´s om 11.10 uur naar de bovenboei. Gevolgd door de Uniformklasse en Viktorklasse.

Als eerste komt de Daikin naar beneden. Met de stroom dwars op de baan moet er flink gegijpt worden om bij de benedenton te geraken. Sommigen kiezen voor een lange slag richting Wassenaar en komen reachend naar beneden zetten. Bij de boei is het oppassen geblazen en een aantal boten spoelt tegen de boei aan, een rondje draaien is dan het gevolg. Vanaf het startschip zien we prachtige beelden met zonovergoten spinnakers en een door de zon oplichtende zee.

Tango klasseTango klasseDe Tango klasse gaat voor drie rondes en wordt aangevoerd door de Daikin. De Maas gaat voorop bij de X 35 klasse op de hielen gezeten door Xiphias en Waikabubak. De Matchless die een mooie start had bij de pinend ligt 1 bij de Uniformklasse. En de Lucifer met een mooie spi met Lucifer erin geschreven kiest voor een flinke slag naar Wassenaar en laat de anderen het nakijken.

De IJsvogel komt tenslotte als eerste finishen en wint daarmee ook de eerste plek bij de Uniformklasse. In gecorrigeerde tijd wordt de Happy met Wytse Bouma als nieuwe schipper tweede en de Matchless derde. De Maas wint bij de X 35 en op de finishlijn geven de Yellow Rose en de Xiphias elkaar geen haarbreed toe en wint de Yellow Rose nipt van de Xiphias. De Daikin komt als eerste bij de Tangoklasse over de lijn maar moet in gecorrigeerde tijd de Rosetta voorlaten. De Lucifer wint bij de Viktorklasse.

Dan gaan we voor de tweede race. De wind shift en shift. De eerste start voor de Tango´s wordt een general. Wederom met de Rosetta en de Daikin ver boven de lijn. De India gaat er in. Dan ligt de startlijn echt niet meer fatsoenlijk en wordt de uitstel gezet. Een nieuwe start poging volgt, maar de wind wil nog niet erg en wederom gaat de uitstel omhoog. De wind is enorm gekrompen en de baan moet worden verlegd. Door snel werk van de boeienboot kan er toch met een bovenboei op 155 graden en afstand 1,25 nm om 13.50 gestart worden. Alle klassen gaan voor 1 rondje, tenslotte moeten we om 15.00 uur terug zijn in de haven.

FuturoFuturo14.00 uur zijn alle klassen weer gestart. De stroom staat nog steeds flink in de zuid en de boten spoelen richting havenhoofden. De bovenboei ligt pal onder het restaurant op de pier en zo voldoet het comité aan de opdracht de wedstrijd zo dicht mogelijk bij de pier te laten plaats vinden. 20 minuten na de start komt de spi van de Daikin omhoog gevolgd door de Maas. De wind trekt aan en valt weer weg. Breed komt het veld naar beneden en na 32 minuten is de Daikin gefinisht. Gecorrigeerd in tijd winnen zij deze race maar moeten in het totale klassement Rosetta voor laten gaan.

In de Uniformklasse vaart de Ijsvogel twee eentjes en wint overall, de Matchless en Happy hebben evenveel punten maar de tie-regel beslist en de Matchless wint van de Happy. Bij de Viktorklasse moet de Lucifer in de tweede race de Elan en Bolder voor laten gaan. De Elan met Reinier Dingjan wint dan ook overall met een tweede en een eerste plek. Lucifer wordt tweede en de Bolder derde. De strijd bij de X 35 is fel. De Maas toont zich heer en meester en vaart twee eentjes en wint overall. Xiphias en Yellow Rose hebben allebei een tweede en een derde plaats. De tie-regel beslist dat de Xiphias wint en tweede wordt. En zo vaart de Albatros onder een zonovergoten hemel weer naar de haven.

De protestcommissie met Margriet Pannevis en Henk Dreyer wacht op de wal. Om half vijf is prijsuitreiking bij de Argentijn. De eerste Ijspegel is weer een feit.

Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: