HSBC Coastal Classic

  • Author: Yan T.
    Date: di, 16/10/2007 - 10:21

HSBC Coastal Classic - WiredTerwijl jullie daarboven in België en Nederland de kater aan het verwerken zijn van de party van de 'Nikon Antwerp Race', zijn we ons hier beneden aan het klaarmaken voor de HSBC Coastal Classic zeilrace.

230 zeilboten zijn er ingeschreven waarvan 6 vijftig voeters van de laatste generatie met canting keel die allemaal voor line honours gaan.

'The boat to beat' (zoals ze hier zeggen) is 'Upshot', de oude Hydroflow (voor zij die haar kennen). Als je een 50ft Elliott design race boot voor ogen neemt (voor zij die Elliott niet kennen, Maximus, Mari Cha 4 en Outsider komen van zijn hand) en haar dan door de Kiwi's laat pimpen met canting keel en water ballast krijg je Upshot. Dit race juweeltje zal bemand worden door Ross Field en zijn Maximus crew als training voor de Sydney-Hobart (allesinds dat zijn de geruchten).

Vorige woensdag eindigde Upshot juist achter Wingz (de Cookson 50 van Mick Cookson zelf, zelfde boot als Chieftain). Speciaal aan het canting keel systeem van Upshot is dat het geen rams heeft. De kiel wordt benedendeks door een katrol systeem heen en weer euh, ...geswingeld. De kiel steekt binnen iets meer dan een metertje uit haar aquarium dat met een grijs 'bashke' is afgedekt. Meer moet dat niet zijn vinden ze hier. Het touwwerk van de kiel komt achterin de kuip langs beide kanten naar buiten en gaat naar de oude winches van de runners (gelijkaardig systeem als de mini's en de Open 60 van Bernard Stamm).

Zowel Chieftain, Wingz als Wired staan te koop by the way (zie video onderaan).

Over de HSBC Coastal Classic

Er zal in 9 verschillende klasses gevaren worden en er zijn wedstrijdjes binnenin de wedstrijd zelf georganiseerd. Er is voor NZ$40.000 aan prijzen voorzien (delen door 2 voor Euro). De race duurt 7 tot 8 uur voor de snelste boten in ideale condities en een dag of 2 voor de traagste boten wanneer de condities licht zijn.

Het eerste waarschuwings signaal is nu vrijdag morgen 19 oktober om 09u en zondag morgen om 09u is de deadline om toch in de rangschikking terecht te willen komen. Het overall race record dateert van 1996 en werd neergezet door de cat Split Enz op 7u en 20min. Zana (Konica Minolta) deed het ooit in 08:29.50, maar Zana is een 30m lange super maxi (paradeerde deze zomer trouwens in Cowes) en Split Enz is 12.90m! De Coastal Classic is toegankelijk voor boten vanaf 6.50m en er is geen maximum lengte voorzien voor de mensen die iets meer wensen te spenderen aan hun bootje. De te zeilen baan is simpel, je start in Auckland aan Devenport Wharf en de finishlijn is bij Russel Wharf in de prachtige 'Bay of Islands' en in rechte lijnen vaar je 119nm.

In tegenstelling tot de Schelde, staat er hier al 2 weken 20kn wind weliswaar uit de verkeerde richting om nieuwe records te neer te zetten, maar soit. Iedereen zal zo hard varen als ze kunnen om de bier (Steinlager) en rum (Mount Gay) sponsers te vereren in Russel.

Wired in aktie!

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: