Ruban Bleu zeilrecord na 13 jaar verbroken in de Bol d'Or koers

Julius BaerDe uitdrukking ‘Ruban Bleu’ (Blue Ribbon) werd in 1860 in het leven geroepen door compagnies die de transatlantische oversteken verzorgden. Het was een manier om de eigenaar van het snelste vaartuig, zowel in westelijke als in oostelijke richting, extra publicitaire aandacht te schenken. Aan de hoofdmast werd een blauw vaantje bevestigd, tot in 1930 ene Sir Harold Hales er een trofee voor maakte. De Hales Trophy wordt toegekend op basis van de gemiddelde snelheid, vanwege de diversiteit van de maritieme routes.

De catamarans ‘Smart Home’ en ‘Julius Baer’ verbroken donderdag 18 oktober beiden het Ruban Bleu record op het meer van Genève in de Bol d'Or koers, een record dat werd gevestigd in 1994 en zo’n 13 jaar stand hield.

De Smart Home, een Décision 35 catamaran (gebouwd in 2004 - 10,81 m lang - 6,89 m breed - 1200 kg gewicht - carbon/nomex), was als eerste over de finish-lijn, maar Julius Baer, die slechts 16 seconden later finishte, was wel 5 minuten later gestart. De nieuwe recordtijd over de 70 mijlen lange baan bedraagt nu 4 uren 53 minuten en 19 seconden.

Goede strategie

Smart HomeSmart HomeSmart Home had beslist te starten om 10u30, vlak na het opkomen van een krachtige noorderwind. De bedoeling was te profiteren van een goede wind-hoek en tegelijkertijd de steile golven te vermijden tijdens het aandewindse rak.

Julius Baer startte 5 minuten later en nog een andere D 35, Cadence, was reeds 15 minuten eerder van start gegaan. Smart Home en Julius Baer staken het meer in noordelijk richting over. Een langere route maar wel veiliger en meestal met meer wind dan de route langs de Franse zijde.

Cadence had voor die Franse zijde gekozen en vielen na een tijdje stil, waardoor zij hun poging staakten. Smart Home bereikten het halverwege punt na 2 uren en 50 minuten, slechts enkele bootlengtes voor op Julius Baer. Beiden wisten toen dat het sneller zou moeten op de weg terug naar Genève om het record alsnog te kunnen verbreken. Ze wisten echter ook dat de wind zou aantrekken en dat de windhoek gunstig zou zijn.

Op de limiet

Beiden zeilden nek aan nek van Le Bouveret tot Genève, surfend als gekken en af en toe net niet kapseizend. Het was dan ook een uitzonderlijk spektakel wanneer beiden onder vol grootzeil en grote gennaker in het zicht van de finish kwamen. Smart Home was eerste over de finish, in 4 uren 57 minuten en 36 seconden en zo’n een 4 minuten sneller dan het record. Julius Baer eindigde weliswaar 16 seconden later, maar aangezien zij 5 minuten later waren gestart werden zijn nieuwe record-houders.

De man van de dag was Edouard Kessi, die aan boord van ‘Tilt’ vorige maand het monohull – record had verbroken en nu aan boord van Julius Baer meezeilde. Philippe Cardis, eigenaar en stuurman van de nieuwe recordhouder, dacht eerst dat het record voor een Decision 35 te hoog gegrepen was, tot vorige maand Smart Home reeds dicht in de buurt kwam met een poging die op 5 uren en 30 minuten strandde.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: