De Vendée Globe 2008/2009 : nu al historisch

Vendée GlobePhilippe de Villiers, organisator van de race, heeft op woensdag 10 oktober officieel de Vendée Globe 2008/2009 in Parijs voorgesteld. Twintig jaar na de eerste editie en de geboorte van deze wedstrijd, gebaseerd op een simpel maar waanzinnig idee (de wereld al zeilend ronden langs de 3 kapen, solo, zonder stopplaats en zonder hulp), is de nieuwste editie gelanceerd en kan men ze nu al historisch noemen : door een record aantal ingeschreven jachten, vanwege de kwaliteit van de 25 schippers komende uit alle hoeken van de zeilwereld en tenslotte door de technische ontwikkelingen op de nieuwe open 60-voeters.

Deelnemersveld om U tegen te zeggen

Nog nooit in zijn bestaan heeft de Vendée Globe zoveel talent, zoveel techologie, zoveel passie en bekwaamheid samen gezien. Maar liefst 16 zijn compleet nieuwe boten en 2 volledige refits, en alle boten komen van de tekentafels van 7 van de meest innovatieve architektenbureaus. Deze hebben keuzes moeten maken tussen kracht en gewichtsbesparing. En verder zijn er talloze nieuwigheden waarmee zal geëxperimenteerd worden : op ergonomisch vlak, de keuze van de mast, kielsystemen, enz… De confrontatie met de woeste oceanen zal uitwijzen wie gelijk had.

In 1989 waren ze nog met 13 om onbekend terrein te verkennen. Nu zijn ze dus al met 25, waaronder 3 vrouwen. En ook ex-winnaars Vincent Riou (2005) en Michel Desjoyeaux (2001) zullen weer van de partij zijn. Ook andere bekende oceaan-schuimers als Roland Jourdain, Mike Golding, Dominique Wavre, Alex Thomson, Sébastien Josse, Bernard Stamm en Figaristen Yann Eliès, Jérémie Beyou, Kito de Pavant en Armel Le Cléac’h zullen alles doen om de heilige graal van het solo-oceaan-zeilen te bemachtigen.

Trouwe partners

Sodeb’O wordt weer de hoofdsponsor van de Vendée Globe en de stad Sables d’Olonne zal weer plaats van vertrek en aankomst zijn van de “Mount Everest van de oceaanraces”. Port Olona heeft nog extra 250 nieuwe ligplaatsen waardoor hun capaciteit nu op 1500 komt. En verder hebben ze natuurlijk ervaring zat als het op organiseren van grote wedstrijden op aan komt : Mini 6.50, Class 40, talrijke monotypes, Figaristen, … zijn allen bekend met de haven.

Het startschot wordt gegeven op 9 november 2008. Op 1 julli 2008 sluit de inschrijving voor maximaal 27 deelnemers.

De 25 zeilers tot nu toe zijn :
Yannick BESTAVEN (Fra) - Jérémie BEYOU (Fra) - Arnaud BOISSIÈRES (Fra) - Dee CAFFARI (GBR) - Samantha DAVIES (GB) - Kito De PAVANT (Fra) - Michel DESJOYEAUX (Fra) - Jean-Pierre DICK (Fra) - Yann ELIES (Fra) - Mike GOLDING (GBR) - Marc GUILLEMOT (Fra) - Derek HATFIELD (Can) - Sébastien JOSSE (Fra) - Roland JOURDAIN (Fra) - Jean LE CAM (Fra) - Armel LE CLEAC’H (Fra) - Anne LIARDET (Fra) - Jonny MALBON (GBR) - Loïck PEYRON (Fra) - Vincent RIOU (Fra) - Bernard STAMM (SUI) - Alex THOMSON (GBR) - Dominique WAVRE (SUI) - Steve WHITE (GBR) -Rich WILSON (USA)

Wie missen we nog in dit lijstje? Inderdaad, de Nederlander Hans Bouscholte!

www.vendeeglobe.org

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: