Ecover 650 voorbij de Evenaar: een nieuwe race is begonnen

Ecover 650Zaterdag 20 oktober, is Peter Laureyssens als elfde de evenaar overgestoken in de Transat 650 race op weg naar Salvador de Bahia in Brazilië. Hiermee begint een nieuw hoofdstuk in de race die hem toch al heel wat kopzorgen moet gekost hebben. Vooral de elektriciteit is een vraagteken, het team vindt zijn snelheidsgemiddelde te laag. Als hij niet kan rekenen op de automatische piloot wordt het een lange slopende strijd tegen vermoeidheid. Intussen ligt hij weer 10de.

Het grote knooppunt in de tweede etappe van deze race was duidelijk de elektrische stroom die Peter Laureyssens nodig heeft om te navigeren en de automatische piloot te laten werken zodat hij kan rusten. Hij is na de start uit Madeira na drie dagen gestopt op het Kaap Verdische eiland Mindelo om de volledige lege accu's te vervangen. "De vraag is," stelt technische manager van het PL Yachtracingteam Raph Van Dessel "of er geen mankement was aan het oplaad systeem. Nieuwe accu's monteren is goed voor een korte tijd, maar als de voorgaande volledig uitgeput waren, bestaat de kans dat deze nu ook weer niet goed zullen opladen."
Hij gaat dan wel kunnen varen door vooral veel zelf te sturen, maar om tot het uiterste te gaan heeft hij een perfect werkende boot nodig. Geregeld rusten is daarbij essentieel, al zijn het maar wat hazenslaapjes.

De analyse van de wedstrijd tussen de stop-over op Mindeloo en de oversteek van de Evenaar is een harde confrontatie met de werkelijkheid. Ook de Ecover 650 is na de technische stop in de Doldrums terecht gekomen, de windstille zone ten noorden van de Evenaar. Op de peiling was te zien dat hij amper nog snelheid haalde. Laureyssens is daarna terug naar de oostelijke kant van de rechte lijn (de lay line) gaan varen. Hij heeft de Evenaar onder een meer gunstige hoek ten aanzien van de gemiddelde windrichting gepasseerd. Eens in het het zuidelijke halfrond waait de wind uit het oosten en kan hij met iets meer draagkracht naar de finish in Bahia stevenen. Zij die meer westelijk zitten, moeten hoger sturen.
Fritz Buyl, meteoroloog: "Op de windkaarten kan je zien dat degenen die oostelijk zijn gebleven iets ruimere wind hebben. Wat gunstig is voor de boot van Peter, hoewel het duidelijk is dat hij niet op zijn topsnelheid vaart, momenteel. We kunnen alleen maar gissen wat er mis is. "
Er is immers geen contact met de Ecover 650, zolang de schipper geen noodsein geeft.

Maar als Peter inderdaad terug met een tekort aan elektriciteit zit en manueel moet sturen, verklaart dit de ondermaatse snelheid. En toch. Vannacht is hij er in geslaagd om de Amerikaan Clayton Burkhalter (Acadia) voorbij te steken. Daardoor hoort de Ecover 650 weer tot de top tien van de vloot. Peter kennende gaat hij zich weer vastbijten in de achtervolging. Dat zijn maat waarmee hij deze winter het huis in Lorient deelde, Adrien Hardy (Brossard) hem is voorbij gelopen, zal een grote prikkel zijn. Peter zei altijd dat zijn Ecover 650 sneller surfte dan de Brossard.

Fritz Buyl ziet nog wel meer redenen tot optimisme. "De winddruk in het oosten blijft nog wel een tijd doorzetten. Gezien de Ecover dan met iets ruimere wind vaart, zal hij ook wat meer snelheid gaan ontwikkelen dan de rechtstreekse voorliggers. Verder is het nog af te wachten wat het weer langs de Zuid Amerikaanse kust gaat doen."

Naarmate de vloot Brazilië nadert, zal de meteorologische grilligheid ook toenemen. Er kan echt nog heel veel gebeuren. De volgende target is het Braziliaanse eilandengroep Fernando De Noronha die Laureyssens rechts moet laten liggen.
Van daar af is het een rechte lijn naar de finish in Salvador de Bahia.

De eerste, Yves Le Blevec (Actual), wordt dinsdagnamiddag in Salvador de Bahia verwacht. Hij heeft 268.23 zeemijlen voorsprong op Peter Laureyssens.

Meer info: Transat 6.50

Foto © Max Havelaar

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: