Miljonairs raken het niet eens over de America's Cup design rules

Miljonairs - America's CupZoveelste deel in de America's Cup soap.

Is de America's Cup 2009 dan toch in gevaar nu Alinghi het voorstel van rivaal BMW Oracle zondag naast zich neerlegde, en zo regelrecht aanstuurt op een duel in het Gerechtshof?

Het water tussen beide teams (en hun rijke eigenaren) is nu al een tijdje veel te diep. Na de Zwitserse winst in de America’s Cup begon het dispuut toen BMW Oracle de nieuwe regels teveel in Alinghi’s voordeel zag verschuiven.

Beide teams hebben ondertussen wel al verzoeningspogingen ondernomen, maar uiteindelijk wees Alinghi het Amerikaanse voorstel om het dispuut op te lossen en de design-regels van de nieuwe jachten te publiceren af.

Tom Ehman, woordvoerder voor BMW Oracle, lees Larry Ellison, stelde dat het een simpele zaak van doorzichtigheid was. De oorzaak van de vertragingen en het risico de komende AC te moeten uitstellen moeten dan ook alleen bij Alinghi zelf gezocht worden.

Zelfs hier begint men met eieren te gooien

Alinghi van zijn kant stelt dan weer dat de onzekerheid die de komende rechtszaak met zich meebrengt, de reden is van het mogelijke uitstel van de 33e America’s Cup, voorzien in 2009 te Valencia, Spanje. Geen zekerheid hebbend of er al dan niet zal geraced worden maakt het voor ACM heel moeilijk sponsors te vinden en mede daardoor zijn tot nu toe slechts 5 teams ingeschreven.

De laatste America’s Cup te Valencia mocht duizenden bezoekers ontvangen, en daarmee kreeg de zeilsport een heel gunstige wind in de zeilen, die nu opnieuw dreigt verloren te gaan. Het enige spektakel nu is het bekvechten tussen rijke persoonlijkheden, waarbij Ernesto Bertarelli, eigenaar van Alinghi, stelt dat zijn rivaal Ellison de Cup nu probeert te winnen in een gerechtsgebouw, omdat hij er op het water al twee keer naast greep! BMW Oracle wist dan weer dat de andere uitdagers stelden dat Alinghi de ontwerp-regels nog niet wil bekend maken, omdat Bertarelli daar persoonlijk tegen zou zijn. En de uitdagers van Zuid-Afrika, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland zouden een voor een het voorstel van BMW Oracle steunen, alsnog het Amerikaanse team zelf.

De zaak zal nu morgen, dinsdag, voorkomen in het New Yorkse Hoog Gerechtshof. Het zou wel een tijdje kunnen duren al vorens alle advocaten van de betrokken partijden uitgedebateerd zullen zijn. Uiteindelijk zullen Alinghi’s regels moeten worden vergeleken met de geest van de “Deed of Gift”, die al sinds 1887 de Cup bestuurt.

Wordt vervolgd, alweer...

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: