Rolex Middle Sea Race: Loki dan toch vernield in de storm?

  • Author: Guy C.
    Date: di, 23/10/2007 - 16:48

Rolex Middle Sea race: LokiZoals eerder gemeld eindige de 2007 Rolex Middle Sea race tragisch voor bemanning en eigenaar van Loki, één van Australisch beste oceaan-racers.

Gisteren in de namiddag, net voor half zes, heeft Loki, een Reichel-Pugh in het bezit van Stephen Ainsworth, haar roer verloren ten westen van Palermo. Het jacht dreigde onder zware windstoten aan de grond te lopen ter hoogte van de Siciliaanse noordkust.

De bemanning, waaronder menig Australisch top oceaanzeilers, werd gezond en wel met een Italiaanse reddingshelikopter in twee beurten van het reddingsvlot gehaald. De bemanning had het reddingsvlot opgezocht, omdat het omhoog winchen van de bemanningsleden vanuit een heli met de zwiepende hoge mast van Loki gewoon onmogelijk bleek. Een echt huzarenstukje van de Sikorsky HH3 F en zijn duiker die het water in moest om het optakelen te assisteren, aangezien op dat moment er nog windvlagen tot 45 knopen werden gemeten en de zee nog steeds onstuimig was.

Eerst werd gedacht het jacht te slepen, vervolgens werden 2 reddingsboten uitgezonden, maar voor beide scenario’s waren de omstandigheden gewoon veel te verschrikkelijk en gevaarlijk (de zee was zo hoog, dat golven ter hoogte van de mast braken). Het jacht werd aan twee ankers met voldoende ketting van zo’n 200 voet achter gelaten. De eerste berichten waren dat deze constructie het gehouden had en dat het jacht nog in diep water achter zijn ankers dreef. Echter de laatste berichten te lezen op de Australische versie van Sail-World deze morgen spreken dit tegen. Volgens hen zouden de ankerkettingen de verschrikkelijke condities niet hebben weerstaan en zou Loki op de kust van de Golfo di Castallammare gestrand zijn. Volgens één reporter zou het jacht ‘vernield’ zijn, maar tot op heden is daar nog geen duidelijkheid over.

Loki is na een succesvolle zomercampagne in Sydney in Europa komen racen. Daarna zou de eigenaar het jacht terug naar Australië hebben gebracht om deel te nemen aan de Sydney-Hobart Race. Of dit nu nog mogelijk is, zal moeten blijken.

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: