Tour de Corse à la Voile: een echte aanrader

Tour de Corse à la VoileElk jaar in oktober vertrekt vanuit Bonifacio de Tour de Corse à la Voile. Aan de vooravond van de start bepalen de schippers door stemming in welke richting er rond het eiland wordt gevaren. In de editie 2007 besloten de dertig deelnemers de 250 zeemijl tegen de wijzers van de klok in af te leggen. De meteo gaf namelijk aan dat de zuidwestenwind geleidelijk naar het noordoosten zou krimpen. De lage landen werden in deze offshore vertegenwoordigd door het Seawolf team – een Standfast 50 geschipperd door Henri Tinchant.

De downwindse start aan de voet van de kliffen van Bonifacio bleek met 30 knopen wind aanzienlijk spectaculair. Onder een bleke herfstzon slalomden de deelnemers tussen de eilanden en rotsen door. Het tactische spel aan de oostkust van Corsica bleek bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd.

Seawolf besloot dieper in zee te gaan om als eerste van de noordoostenwind gebruik te maken om de Cap Corse in het noorden te ronden. De wind bleef echter langer dan verwacht in de noordwestelijke sector hangen, wat een voordeel opleverde voor de boten die dicht onder de kust waren gebleven. Eenmaal de kaap gerond werd het een adembenemende rit die bestond uit lange rakken onder spi langs de ruige en ongerepte westkust van Corsica. Voor de goede verstaander: meerdere spinnakers vlogen aan flarden uiteen bij de 20-30 knopen noordoostenwind.

Dankzij deze weersomstandigheden slaagde de Swan 601 Arobas er ook in het wedstrijdrecord scherp te stellen. Arobas behaalde line honours na 32 uur varen. Seawolf eindigde na 43 uur varen op een niet onverdienstelijke 13e plaats.

SeawolfSeawolfNaast de mooie zeilomstandigheden kenmerkte deze wedstrijd zich door een uitstekende organisatie en een bijzonder gastvrije sfeer. Het thuisfront had ook nog wat aan de wedstrijd dankzij een online fleet tracking systeem.

Het sociale leven in Bonifacio was veeleer kalm: het toeristische seizoen was duidelijk voorbij. Gelukkig bleef de kwaliteit van de T-Bone steak in The Kissing Pigs en het Corsicaanse kastanjebier in Café de la Poste van het allerhoogste niveau.

Om al deze redenen – competitiviteit, zeilomstandigheden, natuurpracht en social life – is de Tour de Corse een grote aanrader. De bescheiden lengte van het parcours maakt dit een heel toegankelijk offshore wedstrijd, de Mediterrannée doet de rest!!

Wij danken Patricia Mulders & Alexander Mattelaer van de Seawolf voor inzenden van dit bericht (nvdr).

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: