Yves le Blévec wint Mini Transat 650 - 2007

Yves le Blévec wint Mini Transat 650Met een echte ‘zeilbakkes, stoppelbaard, glimlach tot achter de oren en zongebruind, is Yves le Blévec winnaar geworden van de tweede étape in de Mini-Transat.

Hij wou bij het overschrijden van de finishlijn zijn geluk wel uitschreeuwen, alleen liet zijn vermoeide schorre stem dit niet meer toe. Nochtans dacht hij zelf tot enkele mijlen voor de eindmeet nog dat hij alles had verspeeld in de Doldrums. Beroofd van iedere communicatie had hij geen flauw benul van zijn reële klassement en twijfelt hij ernstig aan zijn overwinning. Tot de laatste overstag legt hij er de zweep over om uiteindelijk op 42-jarige leeftijd en na 2 eerdere pogingen zijn ‘Heilige Graal’ te bemachtigen.

Zijn eerste indrukken

"Het is een ongehoord, ongelooflijk gevoel. Twee jaar lang schuif ik alles opzij voor dit project. Een project dat ik samen met mijn partner Actual absoluut wou winnen. Niet om de buitenwereld te amuseren maar om in Salvador als eindoverwinnaar te arriveren. Maar gans dit verhaal is enorm. Vergeet niet vanwaar ik kom. Ik heb me de laatste maanden voorbereid zonder te weten of ik wel aan de start zou kunnen verschijnen (Yves is op het laatste nippertje opgevist, samen met 4 andere schippers). Na de eerste étape werd duidelijk hoe sterk de concurrentie wel was. Ik heb dan ook voortdurend aangevallen, zonder rusten, mijn boot en materiaal bijna niet gespaard, me af en toe af vragend of ik wel goed bezig was.

Yves le BlévecYves le BlévecDe overschrijding van de evenaar, waar ik in 2005 mijn mast verloor, kwam voor mij als een bevrijding en het besef dat nog niets gespeeld was, er was nog een halve oceaan te overschrijden. En toen bleek hoe schitterend mijn boot zeilt, in perfect evenwicht. Nochtans heb ik God meermaals aanroepen, niet in het minst tijdens de passage van de Doldrums. Net toen ik dacht erdoor te zijn, kwam ik in een gitzwarte lucht terecht, gevuld met onweer en gietende regen. Daar werd ik zwaar gestraft en dacht ik dat mijn concurrenten die meer in het oosten zaten het veel makkelijker hadden. De laatste 6 dagen had ik dan geen informatie meer en had ik constant schrik voorbij gevaren te zijn. Maar ik ben de boot blijven pushen, en die deed de rest...”

Meer info: Transat 6.50

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: