Pindar weeral ontmast

PindarPindar, de Open 60 en eigendom van media bedrijf Pindar, is donderdagavond ontmast net buiten de kust van Le Havre, Frankrijk.

De Open 60, geschipperd door Brian Thompson, was op weg naar Le Havre in afwachting van de transatlantische wedstrijd, de Transat Jacques Vabre, die over een goede week op zaterdag 3 november van start gaat. De mast viel naar achter en dan mee met de wind op het jacht en de bemanning. Er waren gelukkig geen gewonden.

De mast, het want en de zeilen werden vrijgeknipt van de romp, die maar minimale schade opliep. Het jacht kon op eigen motor veilig naar Le Havre varen. Dit alles vond plaats zo’n 9 mijl noord-west van de ingang van de Franse havenstad, om 18u15 op donderdag 25 oktober. Het zeiljacht zeilde op dat moment aan de wind over bakboord in een 12 knopen sterke wind, tegen een snelheid van zo’n 11 knopen. De zuivere enkelvoudige breuk vond plaats net onder halverwege de 30 meter hoge mast, net onder de plaats waar de vorige mastbreuk plaatsvondt tijdens de Skandia Cowes Week eerder dit jaar.

Ondanks de herstellingen aan de mast, gevolgd door intensieve testen in de Solent en op de Atlantische Oceaan, inclusief Brian Thompson en Will Oxley’s 1000 Nm kwalificatie trip voor de Transat Jacques Vabre, blijkt er een structurele zwakte in de mast te zitten. Ook de romp zal nu verder onderzocht worden op eventueel opgelopen schade. De ganse Team Pindar Open 60 ploeg, met Brian en Will, zullen nu Pindar’s tweede deelnemer aan de Transat Jacques Vabre ondersteunen, de Pindar 40, geschipperd door Jo Royle en Alexia Barrier.

Schipper ontgoocheld

Brian Thompson, schipper van de Pindar gaf nog volgend commentaar : ‘de ontmasting is een verschrikkelijke tegenslag in onze campagne, en dwingt ons de Transat Jacqus Vabre te verlaten nog voor hij begonnen is. Mijn co-schipper voor de race, Will Oxley, en de ganse Pindar-ploeg toonden fantastisch teamwerk in het omgaan met deze dramatische gebeurtenis en het is een grote opluchting dat niemand gewond raakte.

PindarPindarWij zijn ongelooflijk ontgoocheld niet te kunnen wedijveren met de andere deelnemers, en dit zo dicht bij de start van de race, terwijl gans de ploeg zo hard had gewerkt om de boot op dit punt te krijgen. Terwijl we kijken wat onze opties zijn voor een nieuwe mast en we de Pindar voorbereiden voor onze volgende wedstrijd, de Artemis Transat in mei 2008, zullen we met gans de ploeg Jo en Alexia helpen in hun laatste voorbereiding op de Transat Jacques Vabre. En eens de start gegeven gaan we natuurlijk nog zoveel mogelijk trachten te leren door de andere Open 60’s in de race te volgen.’

Voorzitter Pindar Group blijft het volste vertrouwen hebben in de boot

Andrew Pindar, voorzitter van de Pindar Group zei even ontgoocheld te zijn dat net nu zo dicht bij de start van de race de mast het voor een tweede keer had begeven. Een race waarin Pindar de laatste 8 jaar geassocieerd is geweest en waarin Brian en Will zeker gingen schitteren.

We gaan nu zo snel mogelijk werk maken aan het oplossen van de structurele mastproblemen, met veiligheid als voornaamste aandachtspunt. Het is natuurlijk heel jammer voor Brian en Will dat ze zo dicht bij de start de wedstrijd moesten verlaten. De enige troost is dat het ongeluk dicht bij land en een veilige haven plaatsvond en niet halverwege de Atlantische Oceaan.

Het blijft belangrijk te onthouden dat oceaanwedstrijden altijd een uitdaging zullen vormen voor alle deelnemende teams. Deze uitdaging vereist toewijding, moed en vastberadenheid, van elk deel van het team. Om concurrerend te kunnen blijven moet er geïnvesteerd worden in tijd, energie en financiën. Onze nieuwe boot Pindar is ontwikkeld om aan al deze uitdagingen een antwoord te geven en we zijn er zeker van dat ze in de toekomst een leidinggevende rol zal spelen in deze sport. We hebben het volste vertrouwen in onze boot, die reeds een hoog snelheidspotentieel heeft getoond, en met een nieuwe mast terug zal wedijveren met de beste.

Kleine zus zet door

Pindar 40, Pindar’s tweede inschrijving in de Tansat Jacques Vabre 2007 in de 40 voet klasse, is op dit ogenblik bezig met haar laatste voorbereidingen voor de proloog race van morgen, zaterdag. Bemand door Jo Royle en Alexia Barrier zal Pindar de enige volledige vrouwenboot zijn in de 33 tellende Class 40 vloot. Voor de proloog zal Ian Williams, Pindar’s Britse top match racing zeiler mee de taktieken bepalen.

www.pindar.com/teampindar

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: