17e Aruba Heineken Catamaran Regatta start volgende week

Aruba Heineken Catamaran RegattaDe laatste voorbereidingen voor de in november te houden 17e Aruba Heineken Catamaran Regatta zijn in volle gang. Op 30 september zijn in Rotterdam en Tilbury (Engeland) in totaal 40 catamarans in containers geladen om per containerschip naar Aruba te worden vervoerd. Op 8 November vliegen de deelnemers naar Aruba. En op 10 november beginnen de wedstrijden, waaraan 45 catamaranteams uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Aruba meedoen.

Het Arubaanse Palm Beach is in die week omgetoverd tot een compleet regattadorp waar voor zowel de deelnemers, aanhang als lokale bevolking en toeristen een fantastische zeilweek wordt georganiseerd. Er staan 10 wedstrijden onder ideale omstandigheden op het programma. Uiteraard aangevuld met veel gezelligheid op het strand.

De 17e Aruba Heineken Regatta is niet meer weg te denken uit de internationale wedstrijdkalender en de evenementenkalender van Aruba. Het evenement wordt doorgaans gekenmerkt door ideale omstandigheden, de dagelijkse NO-passaat (windkracht 4 a 5 Bf), vlak water, watertemperatuur circa 26 graden en een luchttemperatuur rond 30 graden. Het wordt gehouden vanaf het strand van het Holiday Inn hotel, dat is gelegen aan het meest geliefde strand van Aruba: Palm Beach. Van zaterdag 10 t/m donderdag 15 november zullen de deelnemers 10 races zeilen, variërend van korte baan wedstrijden, driehoeksbaan tot lange baan wedstrijden. De lange afstandsrace is de afsluiting van de zeilweek en voert de deelnemers langs de Arubaanse kust en op de terugweg door een schitterende lagoon en de haven van Oranjestad. Alle korte baanwedstrijden worden direct onder de kust gezeild, zodat de meereizende niet-zeilers, de toeristen en lokale belangstellenden ook volop van de regatta kunnen genieten. Voor de vele niet-zeilers (veelal echtgenoten en kinderen van de zeilers) is er bovendien regelmatig een toeschouwerboot beschikbaar om de wedstrijden van heel dichtbij op het water te kunnen volgen.

Sterk deelnemersveld

Op 30 september zijn in Rotterdam en Engeland totaal vier grote zeecontainers geladen met 40 catamarans en organisatiematerialen. Hapag Lloyd transporteert de containers naar Aruba, waar ze rond 1 november aankomen. De containers worden naast het Holiday Inn hotel op het strand geplaatst, zodat de deelnemers na aankomst in het hotel direct hun boten in elkaar kunnen zetten. De deelnemers komen uit Nederland (24 teams), Engeland (13 teams), Duitsland (2 team), Frankrijk (1 team), Oostenrijk (1 team) en Aruba (5 teams). Het deelnemersveld bestaat zowel uit een groep ervaren wedstrijdzeilers als enthousiaste recreatieve zeilers die allemaal naar Aruba komen voor het zeilen, de ideale weersomstandigheden, het eiland en de sfeer. Ter plekke vormt de combinatie ervaren zeilers en recreatieve zeilers een perfecte mix voor een goed en gezellig evenement. Onder de deelnemers zijn veel bekende catamaranzeilers te vinden zoals Xander Pols (First finisher Texel 2007), Wouter Samama (recordhouder Ronde om Texel), Mischa Heemskerk (Europees Kampioen F18) en Stuart Gummer (winnaar Aruba 2005). Het belooft op het water een spannende strijd te worden.

Videobeelden, foto’s en Trace & Tracking

Om het publiek op het Arubaanse strand en wereldwijd thuis achter de computer zoveel mogelijk te laten meegenieten van de wedstrijden worden er dagelijks door SMV Audiovisuals TV-opnamen gemaakt en worden er korte films op de website geplaatst. De Franse topfotograaf Pierrick Contin zorgt voor schitterende foto’s en Diana Bogaards schrijft spannende verslagen. Nieuw dit jaar is het gebruik van Trace & Tracking. In samenwerking met Assured Tracking, Innova and Setar zullen 10 deelnemende boten tijdens de races worden voorzien van een GPS, zodat het wedstrijdverloop op schermen op het strand en via de website www.arubaregatta.com te volgen is.

WK Dart 18 in 2009 op Aruba

Dat Aruba een ideale zeilomgeving is, heeft ook de Internationale Dart Klassenorganisatie gezien. Zij hebben besloten om in 2009 het Wereldkampioenschap Dart 18 op Aruba door Edwin Lodder te laten organiseren.

Het WK vindt dan eind november plaats, aansluitend op de Aruba Heineken Regatta. De eerste voorbereidingen zijn gestart en de organisatie hoopt circa 60 a 70 Dart 18 catamarans aan de start te krijgen. De deelnemende teams worden verwacht vanuit o.a. Nederland, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland, Zuid-Afrika en Canada.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: