Happy Windsday op de Noordzee bij Scheveningen

IJspegel RaceGenoeg wind tijdens tweede IJspegel Race van dit seizoen.

Het weerbericht van de Windline luidt op zondagmorgen Z-ZW 5-6. Windwaarneming om 7.30 uur bij Scheveningen komt op 18 knopen wind.
De BBC geeft op volle zee een 7-tje af. Het is wintertijd en in Scheveningen maakt men zich op voor de tweede IJspegel Race van dit seizoen.

Er wordt koffie gedronken bij Raar en Trace en Tracking moet worden geïnstalleerd. Om 9.01 uur verlaat de Albatros de haven en wendt het steven naar het westen. De lucht is grijs, het zicht is slecht en Scheveningen is in nevelen gehuld. De zee oogt vlak. Zodra de pieren zijn gepasseerd bouwt zij zich op en rolt de Albatros naar zijn ankerplaats 1,1 nm west van de haveningang. De wind zit tussen de 20 en 24 knopen. Het spelletje kan weer beginnen.

De bovenboei komt op 1,3 nm in een richting van 205 graden. De stroom staat in de zuid en het is 1 dag na springtij. Om 11.00 uur is de eerste start van de Tango klasse. 18 Boten waaronder de X 35 ´s vertrekken mooi verdeeld over de lijn naar de bovenboei. Bij de Uniformklasse trekt de Blondie de anderen met zich mee, wat tenslotte resulteert in X-vlag voor de Blondie. Zij komt terug om daarna reglementair naar de bovenboei te vertrekken. Bij de Viktor klasse komt de Gems over stuurboord en wurmt zich tussen de andere boten door naar voren. De Haraka en Omega zijn de hekkensluiters. En zo is een ieder begonnen aan zijn tocht naar de bovenboei.

In het voordewindse rak wordt er niet door iedereen ge-spinakerd. Een paar dappere hebben de spi staan over bakboord. Voor het gijpen gaat deze eraf en wordt er over stuurboord een klap gemaakt naar de benedenton. De wind blijft op 20-24 knopen. De zee bouwt zich op en op de Albatros is het deinen geblazen.

DaikinDaikinBij de finish zien we prachtige taferelen. Als allereerste komt de IJsvogel over de lijn, direct op de hielen gezeten door de Antares. Met name de Matchless en de Happy geven elkaar geen duimbreedte toe. Tenslotte wint in gecorrigeerde tijd de Happy en wordt de Matchless tweede. De Daikin zorgt voor snelle taferelen door stuivend over de finishlijn te stormen. Zij moeten echter in gecorrigeerde tijd de Rosetta voorlaten gaan. Lucifer wint in haar klasse met de Elan als tweede en over stuurboord startende Gems als derde.

Bij de X 35 wint de Quantum. Boven de 25 knopen wind wordt er niet meer gestart voor de X 35`s. Is het toch op het randje voor deze klasse? De Kristallix is al naar huis met een gescheurd zeil. De windmeter op de Albatros wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.gehouden. Er wordt tenslotte besloten dat er nog gestart kan worden. De Tangoklasse om 12.30 uur aantreden voor de volgende start. Een aantal X 35´s zijn te gretig. De Brass Tacks ligt ver over de lijn, trekt de Waikabubak, Maas en Who´s Next met zich mee. Ze krijgen allen de X-vlag gepresenteerd. Alleen de Who´s Next komt terug, de rest dendert door, wat een OCS betekent.

De volgende start is de Matchless boven de lijn aan het tobben met zijn fok. Tijdens de start liggen zij midden in een kluwen boten en zo kost het 2 ½ minuut voordat zij eindelijk reglementair weg zijn. De rest is dan al ver vooruit. Door de afnemende stroom gaat het starten bij de Viktorklasse erg gezapig. 25 seconden na het startschot gaat de Gems als eerste over de lijn gevolgd door de Temptation en Haraka.

De wind neemt wat af. De Brass Tacks meldt zich af op de marifoon. Zij gaan terug naar de haven. Ook de Yellow Rose breekt af. Haar grootzeil is gescheurd. De rest gaat door en 45 minuten na de start meldt zich de Daikin als eerste finisher. Zij wint tenslotte deze race met de Rosetta als tweede.Daarmee hebben Rosetta en Daikin evenveel punten en bepaalt de tie dat Daikin overall wint.

Magic MarineMagic MarineBij de X 35 komt de Magic Marine als eerste over de lijn gevolgd door drs X. In het eindklassement wint de Magic Marine op deze zondag in de X 35 klasse.

Bij de Uniformklasse komt de IJsvogel weer als eerste over de lijn, maar in gecorrigeerde tijd is de Happy (zagen wij John vd Starre aan boord?) heer en meester door met twee eentjes te winnen. De Anteres wordt tweede en de Matchless derde.

De Lucifer wint bij de Viktorklasse. Elan en Gems eindigen met gelijke punten en wederom bepaalt de tie dat de Gems tweede wordt en de Elan derde.

Het vechten met de elementen zit er weer op. Aan de wal wacht Jan Willem vd Wezenbeek met zijn judges voor het uitvoeren van de protesten.

Happy Windsday zit er helaas weer op.

Foto's gemaakt door Leo Eggink.
Meer info: IJspegel Trophy

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: