Nieuwe Veolia solo monohull rond de wereld zeilrace krijgt vorm

Veolia solo monohullEerste Veolia Oceans te water gelaten.

De eerste one-design monohull Veolia Oceans werd vrijdag 26 oktober te Caen bij de werf van Marc Lefebvre in aanwezigheid van Jean-Marie Finot, de architekt, en Jean-Marie Vaur van JMV Industries (Cherbourg), de bouwer te water gelaten.

We zijn ongeveer 2 jaar voor de start van de eerste editie van de SolOceans, voorzien op 25 oktober 2009.

Identieke one-design monohulls

Even in herinnering brengen dat de SolOceans de eerste solo oceaan-race rond de wereld zal worden, die zal worden betwist met identieke one-design monohulls van 16 meter of 52,5 voet lang. Deze klasse van raceboten wordt de Veolia Oceans genaamd, naar de hoofdsponsor van de SolOceans race, Veolia Environmental Services. De race zal starten in Zuid-Normandië, Frankrijk, met één stopover in Wellington, hoofdstad van Nieuw-Zeeland, om terug te eindigen waar hij was gestart in Zuid-Normandië, Frankrijk. De start van de eerste SolOceans is voorzien op 25 oktober 2009 en zal daarna tweejaarlijks worden gevaren (2011, 2013, 2015, …).

Voor Yvan Griboval, bedenker van de monohull en de One-design monohull Veolia OceansOne-design monohull Veolia Oceans, en voorzitter van SailingOne, was het een emotioneel moment : “ik bedacht dit zeiljacht in de lente van 2005, liet mij door verschillende gekende schippers adviseren (vooral Michel Desjoyeaux zou dicht betrokken zijn geweest bij het uiteindelijke ontwerp) en vandaag raakt ze voor het eerst het water. Dit betekent dat een berg werk eindelijk vorm krijgt, en dit mede dankzij een zeer goed team onder leiding van Christian Brit, verantwoordelijk voor de produktie van de Veolia Oceans. Verder dank ik onze sponsors Veolia Environmental Services en de Regionale Raad van Zuid-Normandië, alsook al de bekwame vakmensen die een belangrijke rol spelen in het bouwproces van deze seriejachten.”

Kwaliteitspartners

De mast werd gebouwd door Beat Wildberger van Alucarbon in Vieux Thann dichtbij Mulhouse. De zeilen, ontwikkelt door North Sails Frankrijk, worden direct van Vannes (Bretagne) geleverd. Het plaatsen van de mast gebeurde op donderdag 25 oktober en na een paar aanpassingen beleefde ze vrijdag haar eerste zeilsessie. Een team gevormd door Yvan Griboval, Jean-Baptiste Daramy, Erwan Lebec, Erwan Tabarly en Benjamin Vernires verlieten dan de haven van Quistreham en zetten zeil richting Cherbourg. De maidentrip van Veolia Oceans 01 eindigde zaterdag rond 10 uur in de haven van Cherbourg, de haven waar ze werd geregistreerd en waar romp en dek werden gevormd bij JMV Industries. Rond 11 uur werd ze dan naar aloude traditie en onder grote publieke belangstelling plechtig gedoopt.

Nog enkele gegevens

Materiaal :Carbon/Nomex/Hexcel – Lengte romp : 16,00 m – Lengte waterlijn : 15,85 m – Breedte : 5,22 m – Diepgang : 4,25 m – Gewicht : 6,5 ton – Ballastgewicht : 2,355 ton – Waterballast : 2 x 350 liter – Kantelkiel tot 40° - Dubbele roerbladen – Masthoogte vanop de waterlijn : 23,88 m – Grootzeil : 115 m² - Fok : 74 m² - Genaker : 145 m² - Spinnaker : 252 m² - Zeilen : North Sails Frankrijk – Beslag : Harken – Elektronica en stuurautomaat : NKE – Motor : Nanni Diesel

Geïnteresseerde schippers zullen per campagne ongeveer 1 miljoen Euro moeten bij elkaar zien te harken, wel alles inbegrepen.

www.soloceans.com

Eerder verschenen op 09/03/07: Soloceans - nieuwe solo zeilwedstrijd rond de wereld

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: