Bedenkingen bij de Olympische zeildisciplines

Olympisch zeilenAls we de kosten die een Olympische zeil-campagne met zich meebrengt eens nader bekijken, komen we tot verrassende resultaten.

Naast de kost van de boot, tuigage en zeilen, en de campagne in een Olympsche klasse mogen we ook niet vergeten hoeveel energie en geld er zijn gegaan in de jaren voorafgaand aan de Spelen zelf, zonder daarbij zeker te zijn van de uiteindelijke deelname.

Deze bedenkingen groeien in belang, aangezien de ISAF meeting in november zal beslissen welke klassen er zullen varen in de zeilwedstrijden tijdens Olympische Spelen van 2012 te Londen. Het IOC heeft immers bepaald dat het aantal klassen waarin zal gevaren worden van 11 naar 10 zal moeten gebracht worden, waardoor dus één klasse zal moeten verdwijnen en reorganisatie noodzakelijk wordt. Tientallen resoluties zijn door nationale én klasse-verenigingen reeds ingediend.

Hierbij moeten we ons afvragen in hoeverre rekening werd gehouden met de toekomst van dinghy-zeilen en welk effect de overgebleven klassen zullen hebben op de zeilsport in het algemeen. Daarbij kunnen we nu al stellen dat particulier belang zeker zal meespelen.

Historiek

De Olympische zeilevenementen zijn veranderd van kielboten naar dinghy-zeilen. Hierbij ging het niet over het ten grave dragen van de kielboot of het ten hemel prijzen van dinghy-zeilen, maar eerder over het inspelen op levensstijl, rijkdom en vrijetijds – besteding.

De focus ligt bij de individuele sportprestatie, waardoor men automatisch uitkwam bij één – of twee-persoonsboten, of te … dinghies.

Olympische Laser Radial klasseOlympische Laser Radial klasseDe 5 grootste uitgaveposten voor een Olympisch zeiler zouden de volgende zijn : gewoon levensonderhoud tijdens de campagne, kosten voor een trainer, reis – en hotelkosten, een enorme hoeveelheid aan nieuwe zeilen en tenslotte de boot en haar uitrusting. Kiezen voor de goedkoopste boot is daarbij niet altijd de beste strategie.

Er zouden zelfs voorstellen zijn de klassen tot 8 te beperken en daarbij een evenement te creëeren waaraan meer topzeilers zouden deelnemen, in klassen die het best het atletisch vermogen van de zeilers laten spreken.

Wat ook nog ter sprake kwam was het opstellen van een soort match race series, zonder wel voorbereide specialisten en een beetje in de geest van de estafette-wedstrijden gehouden bij de lopers. Alleen de top-landen zouden zich dan kwalificeren en er zou gevaren worden in de door de organisatie geleverde boten. De bemanning zou ter plaatse moeten gekozen worden uit daar aanwezige deelnemers.

Toch niet voor iedereen?

Het feit dat je zelf een boot moet bezitten en uitrusten om aan de Spelen te kunnen deelnemen, in tegenstelling tot diegenen die genoeg hebben aan een paar loopschoenen, betekent dat zeilen een niet voor de hand liggende discipline zal is, een beetje te vergelijken met het paardrijden.

Olympisch zeilen zal er altijd voor enkele uitverkorenen zijn, ongeacht met welke boten en in welke klassen er zal worden gevaren. Niet iedereen kan er evenveel tijd, inspanning en talent in investeren. De Spelen zelf kunnen er verder alleen maar voor zorgen dat de zeilwedstrijden zo ingericht zijn, dat het atletisch vermogen en de handigheid van de zeilers optimaal worden getest.

Het programma van de Spelen van de XXIX Olympiade, Beijing 2008:

 • 470 - Tweepersoons Dinghy Mannen
 • Laser - Eenpersoons Dinghy Mannen
 • RS:X - Windsurfen Mannen
 • Star - Kielboot Mannen
 • 470 - Tweepersoons Dinghy Vrouwen
 • Laser Radial - Eenpersoons Dinghy Vrouwen
 • RS:X – Windsurfen Vrouwen
 • Yngling - Kielboot Vrouwen
 • 49er - Skiff Mixed
 • Finn - Heavyweight Dinghy Mixed
 • Tornado - Multihull Mixed

Auteur:

 • Guy C.

  Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: