Gigantische werf voor grootste trimaran Banque Populaire V

trimaran Banque Populaire VEén jaar na de voorstelling van het project en negen maanden na de start van de bouw, begint de Maxi Trimaran Banque Populaire V vorm te krijgen. Dinsdag is de enorme 40 meter lange centrale romp gearriveerd bij CDK Technologies in Lorient, in haar uiteindelijke assemblage-werf. De technologische en menselijke middelen die zullen worden ingezet om de bouw van de grootste multiromp ter wereld te voleindigen zijn uitzonderlijk.

In alles een buitenmaat

Wanneer het gaat om de Maxi Banque Populaire V wordt alles ‘buitengewoon’. Ten eerste zijn er de afmetingen, het gaat tenslotte om de grootste trimaran ooit gebouwd (zo is er bijvoorbeeld haar 47 meter hoge mast). Verder zullen zo’n 170 personen deelnemen aan haar afbouw, wat overeenkomt met zo’n 250’000 werkuren. Het transport was navenant het te vervoeren ‘vrachtje’, 50 meter lang ! Na 24 uren gemaneuvreer via secundaire wegen, met een blokkage na een aantal te korte bochten, werd de nieuwe loods van 45 meter lang bereikt.

50 meter lang transport50 meter lang transportMet de komst van de centrale romp begint ook het werk van een dertigtal personen, aan de zijde van Pascal Bidégorry en Ronan Lucas, en die moeten van de reus een machine maken die vele records zal doen sneuvelen. Zo werden reeds de eerste testen gedaan in een wind-bassin met een schaalmodel van 1 op 20, dit om de zeilverdeling en de kantelmast te definiëren. En in dezelfde geest werd een schaalmodel 1 op 1 gebouwd van de cockpit en van een deel van de centrale romp. Op deze manier kon men de ergonomie van de maneuvers en ook het leven aan boord uitgebreid testen, om vervolgens de plannen aan te passen.

Wat de centrale romp, de drijvers en de armen betreft, hebben de architekten wijselijk geopteerd voor een legering van carbon/nomex en carbon/schuim, sterk én licht. De trimaran moet dan wel mijlen en recorden verslinden, de veiligheid van haar bemanning komt toch voor alles.

Tewaterlating voorzien in juli 2008

Na de levering van de centrale romp, worden de achterste armen verwacht eind november. De voorste armen zijn voor begin januari en de vlotters voor januari en februari. De ontwikkeling en constructie van de trimaran zullen uiteindelijk niet minder dan 2 jaar in beslag nemen.

Pascal Bidégorry, schipper van de Maxi Banque Populaire is reeds heel fier op het geleverde werk tot nu toe : ‘ik heb het volste vertrouwen in de volledige ploeg. Wij delen dezelfde passie, dezelfde droom. Ik ben permanent in contact met iedereen en alles verloopt volgens plan. Dit is puur geluk’.

www.voile.banquepopulaire.fr

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: