Morgen start 2de etappe Transat 650

Transat 650Peter Laureyssens gepakt en geladen voor Brazilië.

Morgen 12 uur verlaat de grootste vloot Transat 650 zeilracers de haven van Madeira op het eiland Funchal voor de oceaanoversteek van 3100 zeemijlen. De tweede etappe van de Transat 650.

De schippers zullen tussen de 20 en de 30 dagen alleen zijn op hun 6,5 meter lange zeilboot.

Het enige mogelijke contact met de buitenwereld is de VHF zender ontvanger. Daarmee kunnen ze hun posities opgeven aan de volgboten en eventuieel een beetje chatten met hun concullega’s, verspreid over de oceaan. Een eenvoudige wereldontvanger geeft hen summiere weerberichten. Voor de rest is er het gevecht om voortdurend het uiterste uit hun boot te halen wat er in zit. En er voor zorgen dat er geen technische problemen komen die ze volkomen zelfstandig moeten oplossen.

Voor Peter Laureyssens moet dit de ultieme prestatie worden van een twee jaar durende campagne met zijn Ecover 650.

Transat 650 vlootTransat 650 vlootPeter Laureyssens start voor de tweede keer voor deze grote oversteek in deze racevorm. Zowel hijzelf als de boot en de uitrusting is er helemaal klaar voor, zegt hij. Na de morele klap die hij in de eerste etappe kreeg heeft hij verwerkt. Hij had gehoopt op en gewerkt aan een podiumplaats maar door een fout ingecalculeerde koersoptie die hem naar een winstilte dreef deed hem als veertiende finishen. “Ik heb vakantie gehouden want er was feitelijk niet veel aan de boot te doen. Hij is perfect in orde.” geeft Peter toe.

Hoe kijkt hij uit naar de race die het toppunt van het hele seizoen gaat worden? “Deze etappe is de langste, de meest complexe en de meest veeleisendste van de race. Wiskundig gezien wordt een podiumplaats in het eindklassement een zware dobber, maar een sterke prestatie in deze etappe zit er wel in. Er zijn minstens twintig dagen te varen. Ik heb al eerder bewezen dat de Ecover 650 het beste snelheidsgemiddelde kan neerzetten. We doen er alles aan om foute meteo-opties te vermijden.”

“We hebben alles afgestemd op de condities die nu voor me liggen: fysiek, technisch, zeilvoering enzoverder. De boot is gebouwd voor de vele zeemijlen met de wind die langs achteren invalt, wat de Passat gaat doen.”

Veel aandacht gaat nu naar de meteo. Al dagen volgt Peter de evolutie op de voet. Direct na de start zal het zoeken worden naar die schaarse windzone, pas tegen maandag komt de wind echt doorzetten. Laureyssens: “Het vervelende is dat we wellicht verplicht gaan zijn om door de archipel van de Canarische Eilanden heen te varen. Met het risico van in gestoorde en onstabiele wind terecht te komen, of in de luwte te verzeilen van die massale vulkanen.” vindt hij.

Verder heeft hij ook bedenkingen bij het gewicht van zijn boot. Nog nooit is die zo zwaar geladen: extra water (130 liter) en voedsel voor twinitig dagen oversteek, plus reservemateriaal, zonnepanelen en voldoende back ups om belangrijke technische mankementen te herstellen. De zelfredzaamheid is mee aan boord gekomen, naast de drang om de hoogste snelheden te halen. Als het niet nodig is, gaat er een gedeelte van het water overboord, maar er blijft voldoende om de tropen door te komen. Ik heb ook speciaal witte t-shirts met lange mouwen mee, tegen de felle zon.

“Het wordt een van de boeiendste momenten van het seizoen en mijn hele zeilersloopbaar,” vindt Laureyssens die verder geen uitspraken meer doet over zijn kansen.

Meer info: Transat 650

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: