Eerste Goofies Race zeilwedstrijden van start met 81 zeiljachten

Goofies RaceDe eerste Goofies zeilwedstrijden van het (winter) seizoen 2007-2008 zijn met 81 zeiljachten in de verschillende klassen van start gegaan onder perfecte zeilomstandigheden. Ook voor de Goofies is een deelname van meer dan 80 boten in oktober een groot aantal.

Uit mededelingen van deelnemers blijkt dat het ongedwongen karakter van de wedstrijden, de gezelligheid, het wedstrijdwater en de concurrentie de hoofdrol spelen bij de keuze voor deelname. Het feit dat er traditioneel geen inschrijfgeld wordt geheven
speelt voor de meesten geen rol.

Zowel bij de ongemeten boten als bij de gemeten klasse waren er naast de oude vertrouwde boten nieuwe deelnemers en “oude” deelnemers met nieuwe boten te bewonderen. Al met al kwam er ook competitief een sterk wedstrijdveld aan de start. Dat werd beloond met goede wind, een mooi zonnetje en een 20-mijls baan met
in ieder geval een kruisrak.

Algemene terugroep

Bij de start van de ORC 2-5 groep was er sprake van zo’n massale valse start dat de starters ook niet meer konden zien welke boten nu te vroeg over de lijn waren. Zoals het hoort werd daarop het sein voor een “algemene terugroep” en een herstart gegeven.
Een flink aantal van de boten reageerde echter niet op de licht en geluidsseinen en de herhaalde mededelingen op de marifoon(radio) en voer door.
Normaal zou daarop diskwalificatie volgen. Het zijn en blijven echter de Goofies wedstrijden. De (nep) Goofen vonden dus een oplossing die recht deed aan diegenen die wel herstartte, maar ook de “zondaars” niet voor niets liet varen.

Bij de uitslag van de groep ORC 2-5 kregen de boten die niet opnieuw zijn gestart een correctie voor de tijd die ze eerder waren gestart en 18 strafpunten. Daarmee speelden ze in de uitslag geen rol meer maar weten wel hoe ze ten opzichte van elkaar hebben gevaren.

Uitslagen Goofies Race oktober 2007

Bij de ORC-CLUB 1 boten won schipper Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de Stortemelk (X-43), voor Peter de Ridder uit Gorkum met zijn nieuwe Checkmate 4(Swan 45) en Lennard van Oeveren uit Heikenszand met eveneens een splinternieuwe boot de Holmatro ING Real Estate (Swan 42).

Bij de ORC-CLUB 2 t/m 5 boten was de eerste plaats voor Kees Meijer uit Waalre met de Switch (Dehler 36) voor Hans de Waal uit Bruinisse met zijn boot de Kopje kleiner (Banner 41) en Evert van de Zande uit Zierikzee met de Anne Mazurka (IMX 38)die 3e werd.

Bij de ongemeten boten won het jacht Bolderik van schipper Wim Driessens uit Oelegem Ranst (B) voor Derk Izaks uit den Haag met de Slow Motion en schipper C. Declerq uit Merksem (B) die met het jacht Lecas 3e werd.

In de bijlagen onderaan dit bericht vind je alle uitslagen en finishtijden, in ORC-Club en IRC.

Foto © Guy Clappaert

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: