Zaterdag 13 oktober start de 20ste Antwerp Race

Antwerp RaceDit jaarlijkse zeilfeest heeft niet alleen het snelheidsrecord gebroken qua inschrijvingstermijn. Op amper 3 dagen waren alle plaatsen bezet. Daarnaast zijn er voor het eerst 250 jachten toegelaten.

Hiermee bevestigt de Antwerp Race, die dit jaar NIKON heeft kunnen strikken als hoofdsponsor, haar status van grootste zeilrace in België met een boeiende combinatie van zowel oceaanracers, open sportboten zowel als gelegenheidsdeelnemers.

Dit schrikt de belangrijkste competitiezeilers niet af die de lakens uitdelen in tientallen teamwedstrijden aan onze kust en op de internationale regattascène.

De Antwerp Race is per definitie een mix van serious fun en competitief hardzeilen. De race bevat twee grote wedstrijd groepen: de A vloot die vanuit Breskens (grotere jachten) en Terneuzen (kleinere jachten) starten en de B race die met eenheidsklasseboten (open sportboten) vanuit Hoboken naar Antwerpen racen, een manche op de rede varen en vervolgens weer naar Hoboken racen wanneer de eerste grote jachten vanuit de Scheldemonding arriveren.

Voor de twintigste editie werd het aantal klassen in de A vloot teruggebracht tot vier: de zg Cruiser Rating (CR) de International Rating Class (IRC), de Maxi's en de Sportboten.

Cruiser Rating (CR)

Cruiser Rating is een Belgisch handicapsysteem om zonder fysieke meting de kajuitzeiljachten, de mogelijkheid te bieden tegen elkaar te zeilen. Het is dus een eerste stap naar het wedstrijdvaren en dit in een recreatieve en familiale sfeer.

International Rating Class (IRC)

International Rating Class is een wereldwijd verspreid handicapsysteem om kajuitzeiljachten op een lange lijst van parameters te meten. Gezien de complexiteit van dit systeem en de internationale werking, richt het zich naar de meer ervaren wedstrijdzeilers, dat varieert tussen de betere amateur en de professional.

Een complexe berekening levert voor beide systemen een handicapwaarde op die, vermenigvuldigd met de gevaren tijd, in een verbeterde tijd resulteert waarop de rangschikking wordt gebaseerd. Zowel de CR als de IRC verlegt het hoofdaandeel in de race van de technische specificaties van de boten, naar de kwaliteiten van de bemanning.

Zowel CR als IRC wordt onderverdeeld in drie categorieën, gescheiden volgens de lengte en het berekende snelheidspotentieel.

Zowel de Maxi’s als de sportboten zeilen zonder herbereking. De Maxi’s omdat dit de grootste schepen zijn die door de band aan oceaanraces deelnemen, de sportboten omdat zij met minimaal zeven identieke boten per klasse aan de start verschijnen. Alleen voor de jachten die vanuit Breskens starten is er een Line Honours prijs. Ofte het zeiljacht dat eerst over de finish gaat ter hoogte van het Zuiderterras.

De start van de wedstrijd wordt gegeven om 10u05 in zowel Breskens als Terneuzen voor de eerste groepen uit de A race, de start in Hoboken voor de B race is rond 10.30 u.

Finish van de A race is volledig afhankelijk van de windomstandigheden. Sterke tot bijna stormachtige westen- tot noordwestenwind zorgt wellicht voor nieuwe recordtijden, zwakkere windomstandigheden uit zuidoostelijke richting vertragen de vloot aanzienlijk. De huidige voorspellingen tonen de invloed van een uitgestrekt hogedrukgebied, met een zwakke wind uit de zuidwestelijke to zuidelijke sectoren.

Voor het publiek is de aankomst van de 20Ste Antwerp Race het meest spectaculair. Uitgelezen uitkijkposten zijn St.-Anneke strand, de Scheldebocht bij de gesloten Kattendijksluis en de hele lengte van de wandelweg aan Linkeroever en de Wandelterrassen Noord en Zuid aan rechteroever. Alle jachten gaan na het finishen ofwel de jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen ofwel via de Royersluis naar de Jachthaven Willemdok.

Foto: archief Antwerp Race 2006 © Pit de Jonge / Ship to shore

Meer info: Antwerp Race

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: