Geen geldig ONK matchracen wegens onvoldoende wind op 2de dag

ONK matchracenTeam Roos houdt Nederlandse eer hoog.

Door windstilte konden er tijdens het GAASTRA ONK Matchracen op 6 en 7 oktober onvoldoende wedstrijden worden gevaren om een winnaar uit te roepen. Na een prachtige eerste zeildag hadden zowel de Nederlander Jelle Roos als de Fransman Christian Ponthieu vijf wedstrijden gewonnen. Helaas kregen deze toppers niet de kans op de tweede en laatste dag in duel te gaan.

Niemand kon dus met de titel `Nederlands Kampioen Matchracen´ aan de haal, want er was geen mogelijkheid om te bepalen wie de beste was. Voor de Match Race World Ranking maakt het niet zo heel veel uit. De twee `winnaars´, Roos en Ponthieu, krijgen een gedeelde 1ste plaats op dit grade 3 evenement. Hiermee stijgt Roos van de 29ste naar de 28ste plaats, en Ponthieu van de 61ste naar de 46ste plaats in de World Ranking.

Teleurstelling

Aan het eind van de laatste dag overheerste teleurstelling. Finalist Jelle Roos: 'Het is balen. Gisteren hebben we alles gewonnen, maar Christian Ponthieu ook. Dus het is onmogelijk om te zeggen wie het beste is.' Ook organisator Robert Janssen had op een andere afloop gehoopt. 'Het wedstrijdcomité heeft er alles aan gedaan om toch te kunnen varen', zegt Janssen. 'Rond twee uur zijn we het water op gegaan omdat er wat wind leek te komen en heeft het wedstrijdcomité zelfs een startprocedure ingezet. Maar tevergeefs. De Kralingse plas was één vlakke spiegel.' Deze teleurstelling weerhoudt de organisatie er niet van nog eens zo´n evenement te organiseren. Janssen: 'Vanuit de J22 klasse en de Rotterdamse Zeilvereeniging hebben we de intentie hier een jaarlijks evenement van te maken.'

Dag één: spannende wedstrijden

Op de eerste dag zeilden de twaalf internationale teams in twee poules ruim dertig wedstrijden. Jelle Roos: 'Wat een mooie dag. Zonnetje erbij, 8 tot 10 knopen wind.' De spannendste matchrace was die van Jelle Roos tegen Persijn Brongers. Roos: 'Persijn had ons voor de start al twee penalty´s bezorgd.' Na de start draaide Roos zijn eerste strafrondje, waardoor hij gelijk achter lag. Door een paar slimme slagen te maken, wist Roos Brongers voor de laatste bovenboeironding toch weer in te halen. Roos: 'We moesten toen nog steeds een strafrondje draaien. We hadden niet genoeg voorsprong om én een rondje te draaien én voor Persijn te finishen, dus moesten we zorgen dat Persijn ook een penalty kreeg. Dan heffen beide penalty´s elkaar op.' Roos wachtte zijn tegenstander op en voer met hem weg. Door een schijnbeweging te maken wist Roos Brongers ook een penalty te bezorgen. Roos: 'Daarna voeren we net voor onze tegenstander over de finishlijn. Dit bleek achteraf een heel belangrijke wedstrijd te zijn.'

Jelle Roos staat nu in de top dertig van de wereldranglijst en wil nog verder stijgen. Roos: 'We zoeken nog een vaste voordekker. Als we die hebben, moet de top twintig haalbaar zijn.' Het eerstvolgende grade 3 evenement waar dit team aan mee zal doen is de JP Morgan Winter Challenge Match Racing in Londen.

Team Roos zoekt voordekker

Team Roos (Jelle Roos en Frans Hin), zeilde ditmaal voor het eerst met Ivan Peute, hetgeen duidelijk zeer goed beviel. Helaas heeft Ivan Peute volgend jaar andere verplichtingen en kan hij zich niet binden aan Team Roos. Dit houdt in dat Team Roos voor komend naseizoen en volgend jaar nog op zoek is naar een enthousiaste voordekker. Geïnteresseerden kunnen met Jelle Roos (+31 6 476 191 86) contact opnemen.

Uitslagen ONK Matchracen 2007:

1) Jelle Roos (NED)
1) Christian Ponthieu (FRA)
3) Cartsten Kemmling (GER)
3) Max Gurgel (GER)
5) Jeroen den Boer (NED)
6) Jurjen Feitsma (NED)
7) Rui Boia (POR)
7) Fabio Mazzoni (ITA)
9) Persijn Brongers (NED)
10) Gaston Loos (NED)
11) Markus Bohren (SUI)
11) Lennart Gernand (NED)

Foto © Nederlandse J22 klasse

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: