Barcelona World Race is gestart! PRB leidt

Start Barcelona World RaceDe 9 deelnemers in de eerste Barcelona World Race zijn onderweg, na een vlekkeloze start zondagnamiddag, onder een mooie najaarszon. Eigenlijk konden de condities niet beter zijn geweest voor de start, met een zuidenwind die tegen de middag langzaam de 10 knopen had bereikt.

Een enorme vloot toeschouwers met zowat 650 boten was uitgevaren om de zee-bolides te zien starten. En nog eens tienduizenden hadden plaats genomen langs de Catalaanse kustlijn om de 18 schippers te zien beginnen aan hun drie maanden durende race rond de planeet.

De start

Om precies 13u00 lokale tijd waren het offshore-lady Dame Ellen MacArthur en de burgemeester van Barcelona, Jordi Hereu, die het startschot gaven en de vloot onderweg zetten. De zuidwestenwind zorgde voor een ruimwindse start – even dacht ik dat de Goofen ook hier de boel organiseerden – en met de ene onder gennaker en de andere onder spinnaker was het een kleurrijk spektakel.Start PRBStart PRB Al vond PRB dat het nóg spannender kon en zeilde onder spinnaker tegen een snelheid van zowat 12 tot 14 knopen pardoes door de toeschouwervloot. Er werden geen aanvaringen gemeld, al zal menig Spaans hartje wel wat sneller hebben geklopt !

Op deze manier vloog PRB als tweede over de startlijn, net na ‘Educación sin Fronteras’ met aan boord lokale held Albert Bargués en co-schipper Servanne Escoffier, op zijn 26e de jongste zeiler in de race. Bij de eerste boei had PRB de leiding genomen, gevolgd door ‘Hugo Boss’ en ‘Paprec-Virbac’. Net daarachter gevolgd door ‘Delta Dore’ en ‘Estrella Damm’.

Terug aan de startlijnpoort

Op de weg terug door de poort van de startlijn, 48 minuten na het startschot, had ‘PRB’ al een voorsprong van bijna 7 minuten op ‘Delta Dore’, dicht gevolgd door de anderen. Alleen ‘Hugo Boss’ had door een verkeerde overstag nogal wat tijd verloren. ‘Educación sin Fronteras’ sloot het rijtje, een dikke 18 minuten na de leider. Nu moest de ganse vloot laveren tussen alle toeschouwerboten, maar weerom werden er geen problemen gesignaleerd.

Op weg naar Gibraltar

De vloot had nog twee boeien te passeren aan stuurboord waarna het laatste waypoint ter hoogte van de haven van Sitges aan bakboord moest gerond worden. Daarna zijn de deelnemers aan de Barcelona World Race vrij om een eigen baan te kiezen op weg naar Gibraltar. Om 17u03 lokale tijd scheerde ‘PRB’ als eerste voorbij, gevolgd door ‘Delta Dore’ en ‘Veolia Environnement’. Om 18u zeilden acht van de negen boten binnen de 6 mijl van elkaar.

Met de lichtweer condities die zijn voorspeld voor de komende drie dagen is nu mijlen maken heel belangrijk. De positiegegevens van alle jachten worden pas terug toegankelijk voor het publiek vanaf maandagmorgen 07 uur lokale tijd. Op die manier blijven de tactische beslissingen van de schippers toch nog een beetje een verrassing, ook voor hun concurrenten ! De race kan men verder volgen op www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: