IDEC gedoopt - Joyon houdt zich klaar voor startsein recordpoging

IDECBewogen moment op zaterdag 10 november voor Francis Joyon in La Trinité sur Mer (FRA). De Franse wereldomzeiler heeft daar zijn nieuwe maxi trimaran IDEC gedoopt. Ook de twee peters van de boot, Gérard Saillant en Jean Todt (baas van Ferrari) waren aanwezig.

Francis Joyon heeft zich meteen in ‘stand-by’ geplaatst, op de loer voor het ideale meteo-venster om zijn recordpoging solo rond de wereld te starten.

Select groepje

Ze zijn nog maar met 5. Een select gezelschap dat solo rond de wereld zeilde met een trimaran, non-stop. In 1972 was het Alain Colas op ‘Manureva’ (de oude Pen Duick IV) in 169 dagen die als eerste alle kapen rondde. En nadien konden alleen nog Philippe Monnet, Olivier de Kersauson, Francis Joyon en tenslotte Ellen MacArthur dit exploot herhalen.

De betreurde zeiler Loïc Caradec, vermist tijdens de Route du Rhum 1986 nadat zijn maxi catamaran ‘Royale’ omsloeg, zou dit doopsel zeker bijgewoond hebben. Het havenhoofd van La Trinité-sur-Mer draagt zijn naam. Het is deze plaats, ook de thuishaven van de boot, die Joyon heeft gekozen om de traditionele plechtigheid te organiseren. Het werd een sobere plechtigheid, omringd door zijn familie, zijn vrienden en Patrice Lafargue, voorzitter van de Groupe IDEC en de man die dit avontuur voor Joyon mogelijk maakte.

Want vergeet niet dat begin juli 2005 Joyon, nadat hij het record van de solo Atlantische oversteek scherper had gesteld, in slaap viel en zijn eerste IDEC maxi trimaran op de rotsen van Penmarc’h (Finistère) voer. Maar Lafargue liet de moed niet zakken en zo gaat het avontuur verder met deze nieuwe 30 meter lange rode trimaran. En alles aan deze bolide is ‘proper’, met respect voor het milieu. Zo wordt er geen enkele fossiele energie noch motor gebruikt.

Nieuw zeilrecord in de maak?

Men denkt onder de grens van 70 race-dagen te kunnen blijven of op zijn minst het record van Ellen MacArthur te kunnen terugnemen. Het aftellen is nu alleen nog naar het moment waarbij IDEC de startlijn net buiten Brest overschrijdt en de chronometers worden gestart.

Jean-Yves Bernot, de routeplanner van IDEC, is volop bezig met zijn weermodellen. Een leuke datum zou 22 november zijn, want het was net op die dag, 4 jaar geleden, dat Francis Joyon met de oude Sport Elec vertrok voor zijn fabuleuze omzeiling, in net geen 73 dagen. Een record dat nog heel lang stand zou houden, dacht men. Immers, het vorige record van 1988 bedroeg 125 dagen, en stond op naam van Olivier de Kersauson op ‘Un autre regard’.

Maar in 2005 was er een klein Engels Madammeke die de zeilwereld met verstomming sloeg. Met 71 dagen, 14 uren, 18 minuten en 33 seconden werd de snelste man solo rond de wereld … een vrouw. Francis Joyon zal wakker moeten blijven deze keer!

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: