Zware competitie op eerste dag Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007

Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007De competitie was zwaar op de eerste dag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007. Niet alleen wat de zeilcondities betreft, maar ook omdat de top tien aan elkaar gewaagd was. De onstabiele wind vormde een uitdaging voor de 45 teams uit vijf landen.

De Nederlanders Wouter Samama en Sam Frank, zeilend op een F18 Hobie Tiger, gaan na twee races aan de leiding. Al hebben ze het gelijke aantal punten als Eduard Zanen en Mischa Heemskerk op de F18 Nacra Infusion. Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij volgen op de derde plek, eveneens met het gelijke aantal punten als James en Gillian Power (GBR).

Zaterdagmorgen 10 november werden de zeilers verwelkomd met een stevige passaatwind, kracht vijf. Dat was precies waar veel deelnemers op hoopten. Zij genoten dus van de tropische condities tijdens de oefenwedstrijd. Enkele teams bleven op het strand om lijf en materiaal te sparen. Niet geheel onterecht, want de eerste schadegevallen waren een feit. Na de lunchpauze ging de officiële regatta van start met de eerste race. Ondertussen was de wind matiger met veel draaiingen en vlagen.

Aruba Colgate Race 1 – Zanen/Heemskerk grijpen eerste zege (zie foto boven)

Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007 startAruba Heineken Catamaran Regatta 2007 startHoewel Richard Allen (GBR) sinds de laatste Aruba Heineken Catamaran Regatta niet meer op een trampoline zat, schoten hij en zijn bemanning Ellen Foresaw uit de startblokken. Bijna de hele race leidden ze de vloot. Foreshaw: “We probeerden te verdedigen, maar de directe tegenstanders gingen beide kanten op.” Eduard Zanen en Mischa Heemskerk zetten de achtervolging in op de Britse F18 Capricorn. Allen: “In het laatste kruisrak ging Mischa ver door naar links. Wij bleven in het midden om te verdedigen. Bij de bovenboei lagen we nek aan nek, maar Mischa is sneller in het spinnakerrak.” De Britten moesten uiteindelijk ook nog de Nacra Infusion van Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij voor laten gaan. “Ik ben erg blij met die derde plek”, reageerde Allen tevreden.

Mischa Heemskerk, regerend F18 Europees Kampioen, en Eduard Zanen klommen van de derde naar de eerste plek. Heemskerk: “We hebben ons hard naar voren gewerkt door op shifts en vlagen te varen. Je moest constant je ogen open houden om in de windbanen te blijven.” Zo grepen Zanen en Heemskerk de eerste zege, gevolgd door Xander Pols en Tjiddo Veenstra op de Nacra Infusion.

Absolute Real Estate Race 2 – Samama/Frank winnen in shifty condities

Wouter Samama en Sam FrankWouter Samama en Sam FrankIn de tweede race diende zich tijdelijk een nieuwe leider aan. William Sunnucks, de winnaar van 2001, en zijn bemanning Simon Farren pushten hun Nacra Infusion hard vooruit. Een slechte knoop waaraan de trapezehaak hangt, stopte het duo. De haak schoot los, waardoor Farren in het tweede kruisrak overboord ging. De Britten hielden de schade beperkt en wisten nog als vijfde te finishen. Sunnucks: “We hadden gewoon pech, maar onze bootsnelheid was in ieder geval goed.” Het was moeilijk om de juiste tactiek te bepalen in de onstabiele wind. In één rak kon veel worden gewonnen of verloren, dus de deelnemers hadden moeite om de beste kant van het veld te kiezen.

Mischa Heemskerk: “We hadden een lastige start en klapten daarom snel weg. Vervolgens kregen we een briljante shift naar links en konden we zo de boei aanvaren. Helaas nam de wind af en hield de groep links van ons wel druk. We kwamen als achtste bij de bovenboei. In het laatste kruisrak hadden we 40 meter verder moeten varen, wat Wouter deed. Hij behield druk, terwijl stuivertje aan het wisselen waren. Ik denk dat we als vierde finishten.”

Wouter Samama en Sam Frank namen de leiding en wonnen. In de afgelopen twee jaren voer Sam Frank samen met Rob Sprij op de Hobie 16 met spinnaker. Het jeugdige tweetal werd dit jaar vijfde bij de ISAF Jeugd WK in Canada. Na het seizoen gingen de jongens ieder hun eigen weg en besloten Frank en Samama samen verder te gaan. Frank over zijn debuut op Aruba: “Wat een hoop shifts. Dat is niet normaal meer. We hebben de hele tijd stuivertje gewisseld met Gunnar, maar in het laatste kruisrak hadden we hem. Hoewel ik absoluut nog wat uren moet maken in deze boot, vind ik het wel echt kicken. Zeker in deze zeilhemel.” De Nederlanders gingen winnend over de finish, gevolgd door Larsen/Tentij en de Britten Power/Power.

In de vloot voor langzamere catamarans (rating >105) met acht deelnemers, pakte Manfred Thomasch (AUT) beide overwinningen.

Er staan voor zondag 11 november twee wedstrijden op het programma. Tien boten zijn uitgerust met een gps. Daarmee kunnen hun posities op een groot scherm op het strand en op www.arubaregatta.com worden getoond. De website bevat tevens dagelijkse video-updates en foto’s.

Top vijf snelle catamarans (<105) na 2 races:

1. NED - Samama/Frank, F18 Hobie Tiger, 5 punten
2. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Nacra Infusion, 5 punten
3. NED – Larsen/Tentij, F18 Nacra Infusion, 8 punten
4. GBR – Power/Power, F18 Capricorn, 8 punten
5. GBR – Allen/Foreshaw, F18 Capricorn, 9 punten

Top drie langzamere catamarans (>105) na 2 races:

1. AUT – Thomasch, Dart 18, 2 punten
2. NED – Van Zandvoort/Van Zandvoort, Topcat 18 K1, 6 punten
3. NED – Van Baaren/Grijpma, Dart 18, 7 punten

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: