17de Aruba Heineken Catamaran Regatta - Samama/Frank nog steeds aan leiding

Wouter Samama en Sam FrankNa vier races gaan de Nederlanders Wouter Samama en Sam Frank nog altijd aan de leiding van de 17de Aruba Heineken Catamaran Regatta. Ze wisten zich te handhaven, ondanks het ongelukkige begin van hun tweede wedstrijddag.

Op een paar seconden voor het signaal moesten ze gedwongen overstag. Daardoor raakten hun Hobie Tiger verstrikt in de ankerlijn van het startschip, maar de jury gaf hen redress (gemiddelde punten vergoeding) voor de gemiste wedstrijd.

Het duo nam ‘s middags revanche met een tweede plek. Eduard Zanen en Mischa Heemskerk staan tweede, gevolgd door Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij. Beide teams zeilend op een Nacra Infusion.

Zondag 11 november was opnieuw een zware dag op het water, resulterend in veel kapseizende tweerompers. De zeilmaker op het eiland maakt vanavond overuren. Toch genoten de 45 deelnemende teams van het spectaculaire catamaranzeilen op de Caribische Zee. De aflandige passaatwind kracht vijf maakte het hen niet gemakkelijk, maar dat was snel vergeten na het eerste Heineken biertje.

Young Improvement Race 3 – Larsen/Tentij winnen op het nippertje

Larsen/TentijLarsen/TentijDe eerste dagrace was heftig en lang (5 rondes voor snelle cats en 4 voor de langzame). Menig duo verdween in het water na een onvrijwillige katapult, dus er was volop actie op de baan. Dat begon al op de startlijn, waar het tweetal Noordzij/Alards hun Capricorn voor Zanen/Heemskerk en Samama/Frank parkeerde.

Jury Hans Kieft legt de rest van het verhaal uit: “Het gebeurde 5 of 6 seconden voor het signaal. Ad Noordzij ging plotseling overstag en Mischa moest mee om vrij te blijven. Dat gold ook voor Wouter, die over bakboord naast het startschip lag. Hij raakte vervolgens verstrikt in de ankerlijn en klom op het schip om zijn boot te bevrijden.” Bemanning Sam Frank zeilde weg, maar sloeg om. Kieft: “Na de protestbehandeling werd Ad gediskwalificeerd en kreeg Wouter redress.”

Ondertussen vergrootte de kopgroep het gat met de rest van de vloot. Xander Pols en Tjiddo Veenstra hadden een aanzienlijke voorsprong, maar 2005-winnaar Stuart Gummer (GBR) wist dichterbij te komen.

Gummer/BogaardsGummer/BogaardsGummer, zeilend op een F18 Capricorn: “We hadden een vrije start en wisten te consolideren. In het eerste spinnakerrak gijpten we op het juiste moment, zodat we de boei niet overzeilden. Dat is waar anderen de mist in gingen. James Power ging om en ook Xander verloor wat van zijn voorsprong. Bij de derde gate wisten we niet precies hoeveel rondes we moesten varen, dus zijn we voor de zekerheid naar rechts richting het finishschip gegaan. Daar hebben we onze slag geslagen, want het bleek de juiste kant te zien. Toen we overstag gingen, hadden we duidelijk gewonnen op de boten verder links van ons.”

Pols en Veenstra lagen nog steeds eerste in het laatste spirak. Zowel Pols als Gummer kozen voor de rechterkant, terwijl Larsen zijn geluk op links beproefde.

Tentij: “Gunnar zag daar heel goed een shift met wind.” Gummer ging Pols voorbij, maar vlak voor de gate glipten Larsen en Tentij er toch tussendoor. Dit ondanks het strafrondje dat ze moesten draaien, nadat ze Gummer raakten bij een boeironding. Pols werd derde: “Gunnar is de lachende derde. Hij moest iets doen, maar voor ons is het frustrerend.”

Vader Rob en zoon Michel van Zandvoort hadden het naar de zin in de sterke wind. Zij stuurden bij de klasse voor langzamere cats hun Topcat 18 K1 winnend over de lijn.

Heineken Race 4 – Hard werken en rechterkant

Moeder en dochter GrijpmaMoeder en dochter GrijpmaNa de lunch was de wind iets minder hard, maar sommige vlagen vormden nog steeds een uitdaging. De teams die aan de linkerzijde van de startlijn vertrokken kregen gelijk.

Larsen en Tentij gingen als eerste om de boei, maar verloren hun voorsprong in het tweede kruisrak. Stuart Gummer nam de leiding over nadat hij ver naar rechts doorzette. Hij profiteerde van een shift en kwam terug van ongeveer een achtste plek. Zanen en Heemskerk volgden in zijn kielzog. Zij sloegen in het laatste kruisrak toe door verder naar rechts te gaan dan Gummer. Daarna wisten ze hun positie vast te houden.

Eduard Zanen: “We hadden een redelijke start, waarna het hard werken was voor Mischa. Natuurlijk doe je het goed als je wint, maar ik maak nog veel foutjes. Ik zeil gewoon te weinig. Ik moet echt weer in vorm komen. Het gaat elke dag beter, dus hopelijk kan ik Mischa snel ontlasten door minder fouten te maken.”

In het finale spinnakerrak pushten Samama en Frank hard. Hoewel Gummer het spel meespeelde, moest hij de Nederlanders vlak voor de spinnakerdrop voor laten gaan. Manfred Thomasch en Henk Hankart pakten hun derde zege in de klasse voor langzamere cats.

Voor maandag 12 november staan drie races op het programma. En ’s avonds volgt de jaarlijks terugkerende Pelican Pier Party met muziek en culinair eten.

Top vijf snelle catamarans na 4 races:

1. NED - Samama/Frank, F18 Hobie Tiger, 9,3 punten
2. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Nacra Infusion, 10 punten
3. NED – Larsen/Tentij, F18 Nacra Infusion, 13 punten
4. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 22 punten
5. NED – Pols/Veenstra, F18 Nacra Infusion, 23 punten

Top drie langzamere catamarans na 4 races:

1. AUT – Thomasch, Dart 18, 5 punten
2. NED – Van Zandvoort/Van Zandvoort, Topcat 18 K1, 11 punten
3. NED – Grijpma/Grijpma/Ren, Sil & Mark, Prindle 19, 12 punten

www.arubaregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: