Team Shosholoza haalt Alex Simonis binnen

Team ShosholozaTeam Shosholoza heeft een nieuwe scheepsarchitekt aangesteld. Deze moet in Zuid-Afrika de ontwikkeling en bouw gaan leiden van een radicale nieuwe 90 voets lange maxi voor de volgende America’s Cup.

Het was administratief bestuurder Salvatore Sarno die aankondigde dat Alex Simonis, van Simonis Voogd Design, deel gaat uitmaken van de tweede Zuidafrikaanse America’s Cup challenge. Zijn ploeg zal hoofdzakelijk uit Zuidafrikaanse ontwerpers bestaan, aangevuld met specialisten van het vorige team. Simonis’ aanstelling valt samen met de aankondiging door het America’s Cup Management van het nieuwe format, het nieuwe wedstrijdschema en de regels voor het nieuwe AC90 jacht voor de komende Cup, gehouden in Valencia, Spanje, in 2009.

Simonis enthousiast

“Het wordt een reus van een wedstrijdschip. Elk onderdeel is extreem en garandeert intensief zeilen voor de bemanning en opwindend spektakel voor de toeschouwers. Het vooruitzicht de nieuwe ‘Shosholoza’ te mogen ontwikkelen is op zich al opwindend voor mij.”
Shosholoza’s nieuwe 90 voeter zal ontwikkeld en gebouwd worden in Kaapstad. Daar wordt tegen januari een nieuwe scheepswerf opgericht , zodat met het bouwen aan de boot in maart 2008 kan begonnen worden. Deze zou dan moeten klaar zijn in de loop van september. De tewaterlating is voorzien voor oktober en proefvaarten in de Tafelbaai zouden dan onmiddellijk van start gaan. In de loop van februari 2009 zou het nieuwe Zuidafrikaanse speeltje dan in Valencia moeten gaan proefdraaien, om volledig klaar te zijn in april voor de start van de wedstrijden.

Ideale maten

Nog even de cijfers herhalen : 27.4 m lang, 5.3 m breed, 6.5 m diep, 37.9 m hoog boven dek, 23 ton zwaar (of licht !?), 50 % meer zeiloppervlak, 20 bemanningsleden. Simonis is dan ook van mening dat er op dit ogenblik niets rondvaart wat ook maar in de buurt komt : “Vergelijk het met Star Wars, wij gaan waar niemand ooit is geweest ! Maar… wij hebben wel reeds ervaring gehad met de ontwikkeling van een boot van deze omvang, al moeten we nu 2 jaar ontwikkelingswerk in 5 maanden zien te klaren. We kijken uit naar de uitdaging.”

Design Nicorette 90Design Nicorette 90
Simonis Voogd Design ontwikkelt hoog technologische boten, van 12 voets dinghy’s tot 130 voets lange mega jachten. Ook cruiser-racers zoals de Dehler 44, komen van hun tekentafel. Maar misschien is Simonis nog het best gekend van zijn 90 voets lange ‘Nicorette’, die in de Sydney-Hobart race van 2004 nog de line honours opeiste. In 2000 won zijn eerste ‘Nicorette’, een 80-voeter, deze zware race zowel op reële als gecorrigeerde tijd. Zij hebben reeds verschillende internationale prijzen gewonnen en ontelbare winnende Zuidafrikaanse wedstrijdjachten ontwikkeld.

Team wordt opnieuw samengesteld

Kapitein Sarno was heel trots de aanstelling van Simonis te kunnen aankondigen : “Ik ken Alex 20 jaar, sinds ik in Zuid-Afrika ben komen wonen. Ik heb hem altijd bewonderd en getracht zijn jachten op de wedstrijdbanen te verslaan. Hij is een gepassioneerd vakman, net als mezelf, en ik ben dan ook overtuigd dat we samen mooie dingen gaan bereiken.” Volgende maand, december, gaat Sarno, in Kaapstad zijn Team Shosholoza organiseren. Hij hoopt de kern van het vorige team, waarvan 85 % Zuidafrikaners, te kunnen opvissen, aangevuld met de beste lokale Spaanse zeilers. Verder rekent hij op de ervaring van stuurman Paolo Cian, momenteel derde op de world rankings, en tacticus Tomasso Chieffi, die al meerdere Cup’s meemaakte.
MSC (Mediterranean Shipping Company) zou het Zuidafrikaanse team verder blijven steunen, en ook T-Systems gaan hun sponsoring waarschijnlijk verderzetten.

www.teamshosholoza.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: