Zanen/Heemskerk nemen leiding over van 17de Aruba Heineken Catamaran Regatta

Eduard Zanen en Mischa HeemskerkOp maandag 12 november 2007 namen Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (NED) de leiding over van de 17de Aruba Heineken Catamaran Regatta.

De voormalige aanvoerders Wouter Samama en Sam Frank vielen terug naar de vierde plek, na een moeizame dag. Ze gingen twee keer om en hadden bijna een aanvaring met een stuurloos geraakte catamaran.

Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij schoven een plaatsje op en staan nu tweede overall, gevolgd door Gummer en Bogaards (GBR).

Manfred Thomasch en Henk Hankart (AUT) voeren nog altijd het klassement van de langzamere cats aan. Het was een uitputtende dag met vlagen van 20 tot 25 knopen.

Twee van de drie races hadden een lang halve winds rak. De enorme snelheden zorgden voor veel spektakel en de zeilers genoten van de spannende competitie. En ‘s avonds van Pelican Pier Party.

Coca Cola Race 5 – “Het wedstrijdniveau lijkt op het EK F18”

James en Gillian PowerJames en Gillian Power“Het waaide hard”, was Gunnar Larsen’s eerste reactie eenmaal terug op Palm Beach. “Het wedstrijdniveau lijkt op het EK F18. De top ligt dicht bij elkaar en er wordt hard gevaren.”

Larsen en Tentij (NED) wisselden continu stuivertje met James en Gillian Power (GBR). Power: “Xander Pols ging als eerste om de bovenboei, gevolgd door Gunnar en wij lagen derde. Volgens mij verloor Xander wat voorsprong in het tweede spirak, terwijl Eduard en Mischa dichterbij kwamen. Ondertussen waren wij in gevecht met Gunnar.”

In het laatste kruisrak kozen Power/Power voor de rechterzijde van de baan, terwijl Larsen en Zanen allebei naar links gingen. Power: “Wij kregen een gunstige shift en kwamen voor hen uit. Ik zag vervolgens druk aan de linkerkant, dus zijn we daar na het zetten van de spi direct heen gegijpt. Toen we erin kwamen, verdween de vlaag plotseling. Gunnar moet dat gezien hebben en heeft toen doorgezet naar rechts. Zij wonnen, maar het lag allemaal zo dicht bij elkaar.”

Gunnar Larsen over hun strategie: “Je de grenzen moet opzoeken, maar dat het de kunst is om er niet overheen te gaan. Wij hebben gedurende de race geconsolideerd en ‘m in het laatste rak ingekopt. Maar ik heb diep respect voor Gillian Power, die het stuivertje wisselen in 25 knopen volhoudt.”

Aruba Aloe Race 6 – Goed tellen maakt het verschil

Halve wind zeilenHalve wind zeilenEnkele donkere wolken en regen gingen aan de eerste middagrace vooraf, maar dat duurde niet lang. Het wedstrijdcomité besloot dat het tijd was voor een training halve wind zeilen.

Organisator Edwin Lodder tijdens de briefing: “Woensdag staat de langeafstandsrace op het programma, dus dan kunnen jullie nu alvast oefenen met veel wind.” Er klonk een twijfelend geroezemoes op. De vloot zeilde ’s middags een driehoekbaan met twee lussen (één voor de langzamere cats). Dat was behoorlijk spannend bij vlagen van 20 tot 25 knopen, maar de teams deden het verrassend goed.

Zanen en Heemskerk gingen als de brandweer, met Larsen en Tentij in hun kielzog. Pols en Veenstra volgden in derde positie. Wouter Samama lag er net achter: “In de gate konden we nummer vijf pakken, waarna we de rest van de race achter Xander voeren. Hij ging harder aan de wind en wij onder spi.”

De twee koplopers hadden een enorme voorsprong toen ze de finishlijn voorbij spoten. Ze vertelden zich en voeren een ronde te veel. Pols liet de finish aanvankelijk ook links liggen, maar had snel in de gaten dat hij fout zat. Hij draaide direct om en sloot achter Samama en Gummer aan. Samama: “We hebben ook wel een beetje geluk verdiend hoor. Het was een enerverend dagje.” Heemskerk met een glimlach: “Aardig van ons hè.”

Palm Tours Race 7 – “Geweldige race”

DuikrakDuikrakTijdens het aftuigen grapten Gunnar Larsen en Mischa Heemskerk over hun laatste dagrace. De twee Nacra Infusions warne namelijk in een gijpduel verwikkeld. Larsen tegen Eduard Zanen: “Als je achterom had gekeken, had je onze spinnakerboom naast je hoofd gezien. Zo dicht zaten we op jullie.”

Zanen en Heemskerk trokken aan het langste einde en gingen aan de leiding. Stuart Gummer wist Larsen/Tentij in het tweede spirak te passeren.

Gummer: “Volgens mij waren zij aan het matchracen met James Power, wat ons wel heeft geholpen.” Na een goede start en bovenboeironding, parkeerde een Tornado zich tegen Gummer’s Capricorn. Hij wist zich in het daaropvolgende spirak naar voren te werken. Gummer: “Op het halve windse rak pakten we nog een boot en daarna zijn we direct naar links gegaan. In dat kruisrak konden we het gat met de koplopers dichten.”

In het laatste spinnakerrak zetten hij de achtervolging in op Zanen/Heemskerk, maar die gaven hun leiding niet meer af. Heemskerk: “Naar de finish toe hebben we hoog aangehouden om op hem te verdedigen. De strijd is echt super gaaf. Je kunt je gewoon geen fouten permitteren.” Zanen vulde hem aan: “Dat is anders dan andere jaren.” Gummer was na afloop bijna sprakeloos: “Dat was een geweldige race.”

Top vijf snelle catamarans na 7 races en een aftrek:
1. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Nacra Infusion, 14 punten
2. NED – Larsen/Tentij, F18 Nacra Infusion, 17 punten
3. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 22 punten
4. NED - Samama/Frank, F18 Hobie Tiger, 22.7 punten
5. NED – Pols/Veenstra, F18 Nacra Infusion, 36 punten

Top drie langzamere cats na 7 races en een aftrek:
1. AUT – Thomasch/Hankart, Dart 18, 6 punten
2. ARU – Grijpma/Ren, Sil & Mark, Prindle 19, 13 punten
3. ARU – Valize/Hoek, 24 punten
www.arubaregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: