Barcelona World Race: Derde keer goede keer voor Alex Thomson?

Hugo BossToen afgelopen zondag, 11 september, de vloot in de Barcelona World Race werd weggeschoten door Dame Ellen MacArthur, zullen de emoties bij Alex Thomson wel iets heviger zijn geweest dan bij zijn collega’s. De 33-jarige Britse zeiler startte immers zijn eerste belangrijke race sinds zijn dramatische redding van zijn zinkend jacht nu bijna één jaar geleden. Het was op 23 november 2006 in de Velux 5 Oceans solo race dat op de boot van Thomson, toen ook al Hugo Boss gedoopt, een kieldefect optrad en water begon te maken, zo’n 1000 mijl ten zuiden van Kaapstad.

Zijn collega Mike Golding maakte rechtsomkeer en klaarde het Thomson in verschrikkelijke omstandigheden van zijn zinkend schip te halen. Later verklaarde hij dat deze ervaring hem duchtig had veranderd en dat hij er aan dacht het off-shore wedstrijd-zeilen op te geven. Het jaar voordien had hij ook al met materiaalpech de Vendee Globe wedstrijd te vroeg moeten verlaten.

Toch opnieuw deelname aan een World Race

Maar sponsor Hugo Boss tastte in zijn binnenzak voor een nieuw op-en-top schitterend jacht dat het gezonken exemplaar moest gaan vervangen, en probeerde de zeiler alsnog te overhalen.

Thomson had toch nog enkele bedenkingen en verkoos de woeste zuidelijke wateren niet op zijn eentje te trotseren. En zo kwam hij uit bij de allereerste Barcelona World Race, een 25’000 mijls lange non-stop wereldomzeiling met start en aankomst in de Catalaanse havenstad. Een race die hij als ideale voorbereiding ziet op zijn kleine-jongens-droom: als eerste Brit de Vendee Globe kunnen winnen!

Thomson en zijn co-schipper aussie Andrew Cape hopen in hun gloednieuwe 60 voeter de veeleisende omzeiling in ongeveer 80 dagen te volbrengen. En bij winst mogen ze zo’n slordige 90’000 £ opstrijken.

Ondertussen in de race

Delta DoreDelta DoreIn de nacht van maandag op dinsdag heeft ‘Delta Dore’ wat terrein goed gemaakt op de leider door onder de Spaanse kust te blijven. Schippers Beyou en Gavignet hebben dicht bij land een mooie noordoosten wind opgepikt en zijn weggevaren van ‘Mutua Madrileña’ en ‘Veolia Environnement’.

Aan de kop van de koers heeft ‘PRB’ in een noordoosten wind gegijpt en vaart nu ook richting Spaanse kust, terwijl Paprec-Virbac zijn koers richting de kust van Noord-Afrika verder zet. De twee koplopers gijpen regelmatig om druk in de zeilen te houden en aldus de Middelandse Zee zo vlug mogelijk te verlaten.

Moeilijke omstandigheden voor de ganse vloot

De schippers aan boord van ‘Estrella Damm’, ‘Hugo Boss’ en ‘Temenos II’ hebben dan weer gekozen voor een meer centrale route. Door gebrek aan wind in die regio hebben ze de eerste dagen echter wat mijlen moeten prijsgeven op de anderen.

De meteo-modellen voorspellen een zwakke 5 tot 10 knopen noordooster gedurende de volgende dagen. Alle negen de 60 voeters zullen dus met ruime wind hun weg naar Gibraltar geduldig moeten verderzetten.

Afgelopen nacht beloofde alweer verraderlijk te worden, vooral omwille van verschillende windstille sectoren waar ze langsheen moesten.

Maar deze morgen werd al vlug duidelijk dat de posities weinig of niet zijn gewijzigd. 'PRB' behoudt haar leiding en de ganse vloot is een kleine beetje dichter gekropen gedurende de nacht. Alleen moeten we vaststellen dat de gemiddelde snelheid van de leider gedurende de laatste 12 uur een schamele 3.3 knopen bedroeg. Gibraltar wil maar niet in zicht komen!

Posities op 06u48 GMT 14 november 2007 :

 1. PRB - Vincent Riou (FRA)/Sébastien Josse (FRA), 24,229 mijl DTF
 2. Paprec-Virbac 2 - Jean-Pierre Dick (FRA)/Damian Foxall (IRE), 7
 3. Estrella Damm - Guillermo Altadill (ESP)/Jonathan McKee (USA), 21
 4. Delta Dore - Jérémie Beyou (FRA)/Sidney Gavignet (FRA), 26
 5. Temenos II - Dominique Wavre (SUI)/Michéle Paret (FRA), 28
 6. Hugo Boss - Alex Thomson (GBR)/Andrew Cape (AUS), 37
 7. Veolia Environnement - Roland Jourdain (FRA)/Jean-Luc Nélias (FRA), 58
 8. Mutua Madrilen - Javier Sanso Windmann (ESP)/Pachi Rivero (ESP), 58
 9. Educación sin Fronteras -Albert Bargués (ESP)/Servanne Escoffier (FRA),168

Voor het verloop van de wedstrijd : www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

 • Guy C.

  Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: