Bewogen 4de dag Aruba Heineken Catamaran Regatta 2007

Wouter Samama en Sam FrankGelijke punten voor top twee.

Na de rustdag van gisteren, ging de 17de Aruba Heineken Catamaran Regatta op woensdag 14 november verder met een bewogen vierde dag. Spectaculair racen, duikcapriolen en aanvaringen brachten de top drie zeer dicht bij elkaar.

Wouter Samama en Sam Frank (NED) name revanche met een zege en derde plek, waarmee ze na negen races terug aan de leiding kwamen. Qua punten staan ze gelijk met Eduard Zanen en Mischa Heemskerk (NED), die een OCS hadden in de laatste wedstrijd.

Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij (NED) zakten een plekje, maar het scheelt slechts één punt met de koplopers. De finale race van donderdag wordt alles beslissend.

Tijdens de lunch werd de goede sfeer in de vloot bekrachtigd toen enkele zeilers spontaan samen een romp repareerden. Dankzij deze gebundelde krachten konden James en Gillian Power de regatta voortzetten.

Zwitserleven long distance race 8 – Lastige condities

Close racingClose racingNadat organisator Edwin Lodder met een knipoog de zeilers waarschuwde voor ‘opkomende onderzeeërs’ en ‘laag vliegende vliegtuigen’, waren de 45 teams klaar voor de langeafstandsrace. Ze moesten eerst een lus varen, gevolgd door een lang halve winds rak naar Hebo Beach en verder richting het zuiden naar Barcadera Reef en Palm Island.

Na het ronden van de boei konden de spinnakers omhoog voor een lastig rak door de lagoon in de luwte van het eiland. Vervolgens weer halve wind terug naar Palm Beach, waar nog een lus om een boei bij de vuurtoren tot het parcours behoorde. De wind was erg onstabiel met soms flinke drukkers, dus de bemanningen hadden het zwaar met schoten.

Gunnar Larsen en Bastiaan Tentij gingen goed van start, rondden als derde de boei, maar gingen om onder spi. Larsen: “We maakten ons klaar voor de gijp, toen ik de joystick in Bastiaan’s trapezehaak stak. Op dat moment kwam er een vlaag en kon ik niet afsturen. Dan ben je weg.” De mannen braken vier zeillatten, maar zetten de race voort.

Ondertussen kwamen Wouter Samama en Sam Frank als derde bij de benedenboei aan, net achter Xander Pols en Tjiddo Veenstra.

Samama: “We zagen William Sunnucks laag varen met veel druk. Andere boten om ons heen hielden hoog aan richting de kust. Wij besloten iets anders te doen en dus ook de zee op te gaan. Na een tijdje klapte William weg en zetten wij door. We lagen ook even aan de leiding, maar we gingen net iets te vroeg overstag. Daardoor kon Xander Pols ons pakken en als eerste de lagoon inzeilen.”

Beide teams trokken de spinnaker, waarbij Samama de leiding terug kon grijpen. “We hebben daarna zo laag mogelijk aangehouden om druk te houden. Mischa en Xander zaten in de luwte van het eiland en wij kregen als eerste de nieuwe vlaag. Zo konden we bij ze weglopen. Op het halve windse rak konden we de voorsprong vergroten.” Ze gingen als eerste F18 over de finish, na de Tornado van Danielle en David Pitmann (GBR).

Geef nooit op

Larsen en Tentij namen onder spi veel risico om maximaal naar voren te varen. Larsen: “Ik wilde hoe dan ook naar voren. We hebben de zwaarden omhoog getrokken en zijn over het rif gegaan. We moesten hier en daar wel een rots uitwijken.” Door die actie wisten ze Stuart Gummer in te halen en eindigden ze als vijfde.

International Repair TeamInternational Repair TeamJames en Gillian Power raakten betrokken bij een aanvaring met een gapend gat in de rechter romp tot gevolg. Terug op het strand begonnen ze hun cat al af te bouwen, ervan uitgaande dat de regatta voorbij was. Totdat Mischa Heemskerk, Eduard Zanen en Simon Farren de krachten bundelden en de reparatiebox tevoorschijn haalden. Binnen anderhalf uur was de klus geklaard en veranderde Heemskerk de bootnaam in ‘Clapricorn’. De toeschouwers klapten en de Britten konden het grootzeil weer hijsen.

Setar Race 9 – Larsen/Tentij trekken aan langste eind

Na het startsignaal van de negende race, ging de vlag voor ‘individuele terugroep’ omhoog. Heemskerk/Zanen waren te vroeg en gingen direct voor de andere vroegstarters Gummer/Bogaards overstag. Een aanvaring was niet te voorkomen en Heemskerk/Zanen braken hun spinnakerboom. Gummer ging terug naar de lijn, maar ging aan de verkeerde kant langs de startboei. Daarmee ging zijn goede herstel verloren. Hij werkte zich een weg door de vloot naar een vierde plek, maar kreeg dus een OCS aan zijn broek wegens de verkeerde start.

De kopgroep lag wederom erg dicht bij elkaar. Pols/Veenstra gingen drie rondes aan de leiding.
Pols: “Gunnar zat ons op de hielen. Wij gingen iets sneller aan de wind en hij voor de wind. Alleen won hij meer dan wij, dus uiteindelijk pakte hij ons terug in het derde spirak. Maar ik ben erg tevreden met dit resultaat. wij zijn het zwaarste duo in deze vloot en de wind nam af to kracht 3 tot 4.”

Leren door te doen

De Aruba Heineken Catamaran Regatta is niet alleen voor de cracks, maar zeker ook voor de minder ervaren zeilers. Een week wedstrijdzeilen helpt hen sneller bij het verbeteren van hun vaardigheden.

Miriam Winterink, Vladimir Voute en Paul Stoetzer (NED) zeilen samen op hun Inter 18 zonder spinnaker. Na de oefenrace besloten ze mee te doen bij de langzamere boten. Voute: “We verlieten het strand voor de oefenrace en binnen vijf minuten lagen we om. De toon was gezet. Vandaar dat we voor de kleinere klasse hebben gekozen, zodat we sneller kunnen leren. Het is wel gaaf om de grote jongens voorbij te zien scheren.” Op hun rustdag kregen ze een privéles van Menno Vercouteren. Winterink: “Dat was fantastisch. We oefenen dat nu. Vandaag zijn we tweemaal tweede geworden, dus we komen er wel.” Voute: “En we hebben het enorm naar onze zin.” Het drietal staat op de zesde plek. Manfred Thomasch en Henk Hankart gaan nog altijd aan de leiding van de langzamere boten.

Op donderdag staat de finale race op het programma. Dan valt de beslissing, want er zijn meerdere gegadigden voor de overwinning.

Top vijf snelle catamarans na 9 races en tweemaal aftrek:
1. NED - Samama/Frank, F18 Hobie Tiger, 16 punten
2. NED – Zanen/Heemskerk, F18 Nacra Infusion, 16 punten
3. NED – Larsen/Tentij, F18 Nacra Infusion, 17 punten
4. NED – Pols/Veenstra, F18 Nacra Infusion, 24 punten
5. GBR – Gummer/Bogaards, F18 Capricorn, 28 punten

Top drie langzamere catamarans na 9 races en tweemaal aftrek:
1. AUT – Thomasch/Hankart, Dart 18, 6 punten
2. ARU – Grijpma/Ren, Sil & Mark, Prindle 19, 16 punten
3. ARU – Valize/Hoek, 27 punten
www.arubaregatta.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: